'Grensarbeiders' dupe van verouderd belastingverdrag

GRONINGEN - Veel Nederlanders die een Duits pensioen ontvangen, of in Duitsland wonen en een Nederlands pensioen ontvangen, betalen onterecht dubbel belasting. Dat zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA.
Deze groep zogeheten 'grensarbeiders' moet zich voor zowel de Nederlandse als de Duitse belastingdienst door een berg papieren worstelen. Ze moeten veel moeite doen om onder die dubbele aanslag uit te komen.
Als voorbeeld noemt Omtzigt de onlangs in Duitsland gewijzigde pensioenregels. Als gevolg daarvan hebben veel Nederlanders, die in Duitsland wonen, een aanslag gekregen voor de periode 2005-2010. Na het invullen van de ingewikkelde formulieren blijkt het bovendien soms ook nog eens om dusdanig kleine bedragen te gaan, dat ze helemaal geen naheffing hoeven te betalen. Onnodige rompslomp, zegt Omtzigt.
Volgens de CDA-er zijn de problemen het gevolg van het Nederlands-Duits belastingverdrag uit 1959. Omtzigt vindt het de hoogste tijd dat dit verdrag wordt aanpast. Hij heeft de zaak aangekaart bij staatssecretaris Weekers van Financiën.