Zo'n 1.800 asielzoekers in Ter Apel: 'Het lukt steeds nét'

Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers komen aan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Vincent Jannink/ANP
De afgelopen nachten verblijven er gemiddeld ongeveer 1.800 mensen in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. 'Het lukt steeds nét om voldoende mensen naar andere locaties te laten doorstromen en hier onder de tweeduizend personen bezetting te blijven', zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers.
Die tweeduizend is een belangrijk getal: meer asielzoekers mogen er namelijk niet verblijven in Ter Apel. Het is een harde afspraak tussen de gemeente Westerwolde en staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken. Daar is voor gekozen om te voorkomen dat er opnieuw mensen gedwongen buiten moeten overnachten, zoals afgelopen jaar gebeurde.

'Het. Gaat. Niet. Gebeuren.'

Die maximale capaciteit wordt niet geschonden, bezweert ook burgemeester Koen Schuiling van Groningen, die ook voorzitter is van de Groningse Veiligheidsregio. 'Het. Gaat. Niet. Gebeuren.', zei hij dinsdagochtend in een interview met het AD.
Om zijn belofte waar te kunnen maken zoekt staatssecretaris Van der Burg nog altijd naar meerdere 'wachtkamerlocaties'. Daar kunnen asielzoekers verblijven die niet in Ter Apel terechtkunnen. Op 1 juli opent in de Expo in Assen zo'n wachtkamer: de staatssecretaris denkt nog drie van die plekken elders in het land nodig te hebben.