Instellingen

Geen bouwstop kolencentrale Eemshaven

© Joop Tap

DEN HAAG - De werkzaamheden aan de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven kunnen doorgaan. Dit heeft de Raad van State vrijdagmiddag beslist.

Greenpeace en de Stichting Natuur en Milieu hadden een bouwstop geëist. De Raad van State vernietigde vorige week de natuurbeschermingsvergunning voor de centrale. Hierdoor was de bouw formeel illegaal geworden. De provincie Groningen rekent er echter op dat een nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen en besloot daarom het miljardenproject in de Eemshaven niet stil te leggen. De milieuorganisaties spanden vervolgens een kort geding aan.

Volgens de Raad van State hebben Greenpeace en de Stichting Natuur en Milieu de provincie Groningen niet genoeg tijd gegeven om een weloverwogen besluit te nemen. De provincie moest binnen drie dagen beslissen. De wet schrijft een termijn van acht weken voor, aldus de Raad van State. Bovendien heeft RWE in afwachting van het besluit van de provincie besloten om geen heiwerkzaamheden meer uit te voeren en om te wachten met de aanleg van een koelwateruitlaat in de Waddenzee. Dat heeft de Raad van State ook meegenomen in zijn besluit.

Reactie Greenpeace

Greenpeace is teleurgesteld, maar vindt dat het kort geding wel zin heeft gehad. Een deel van de bouw ligt in ieder geval stil, aldus Rolf Schipper van Greenpeace. Hij doelt op de heiwerkzaamheden en het aanleggen van de koelwateruitlaat. Greenpeace wacht nu op de volgende stap van de provincie, maar zal verdere procedures en acties niet schuwen.