Basketbalvereniging Martini Sparks houdt na vijf jaar op te bestaan

Addy Clift veegt het zweet uit haar gezicht
Addy Clift veegt het zweet uit haar gezicht © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
LGITS Martini Sparks uit Groningen heft zichzelf op. Dat heeft het bestuur van de basketbalclub bekendgemaakt. Een groot aantal speelsters is volgend seizoen niet meer beschikbaar. Zij doen een stapje terug op niveau of zetten hun carrière ergens anders voort.
Daardoor kan de club geen representatief team op de been brengen. Ook vanuit de jeugdopleidingen in Noord-Nederland zijn te weinig speelsters die kunnen doorstromen, laat de club weten.

'Zonnige toekomst', maar zonder Sparks

'Gezien de grote aanwas van jeugdspeelsters bij de diverse noordelijke basketbalclubs ziet de toekomst van het vrouwenbasketbal in Groningen en omstreken er zonnig uit', stelt Gaaike Euwema van Martini Sparks. 'Voor onze organisatie komt die toekomst helaas te laat.' Hij zegt dat de club er financieel zonder kleerscheuren afkomt.

Sportief moeizame jaren

Martini Sparks begon in 2018 en speelde de afgelopen seizoenen in de hoogste nationale divisie. Martini Sparks was daarmee de opvolger van Celeritas-Donar als Gronings vrouwenteam op het hoogste niveau. Sparks kon in die vijf jaar nooit aanhaken met de top.
Zo werd pas in januari 2019 voor het eerst een wedstrijd gewonnen. Dat was tevens de enige overwinning van dat seizoen. Ook de seizoenen daarna ging het sportief moeizaam, met vooral veel nederlagen. Ook stapten meerdere coaches op, waaronder voormalig Donar-coach Glenn Pinas.