Onderhandeling over nieuw provinciebestuur 'vergevorderd'

De BBB (Gouke Moes (l), Eddie van Marum (r)) aan tafel tijdens de verkenningsronde met Ard van der Tuuk
De BBB (Gouke Moes (l), Eddie van Marum (r)) aan tafel tijdens de verkenningsronde met Ard van der Tuuk © Robert Pastoor/RTV Noord
De onderhandelingen over een nieuw provinciebestuur zijn in een 'vergevorderd' stadium, zeggen fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB) en zijn PvdA-collega Pascal Roemers.
Moes verwacht dat zijn partij binnen 'afzienbare tijd' een coalitieakkoord kan presenteren met PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang, maar kan nog geen harde datum noemen. 'Tot nu zijn we er goed uitgekomen.'

Piekbelasters

Aan de fracties zijn inmiddels conceptteksten voorgelegd over onder meer stikstof, maar nog niet over alle onderwerpen. 'Piekbelasters zijn een relatief klein probleem hier, maar we hebben zo onze eigen problemen', aldus Moes.

Kleine meerderheid

De BBB haalde bij de provinciale verkiezingen in maart 12 van de 43 zetels, de PvdA 5 en de ChristenUnie en Groninger Belang beide 3. De vier partijen hebben een kleine meerderheid van 23 zetels, maar proberen ook andere partijen in Provinciale Staten te betrekken.

Susan Top

De vier beoogde coalitiepartners maakten de namen van de beoogde gedeputeerden eerder al bekend. Onder hen de partijloze Susan Top, die door de BBB naar voren wordt geschoven als gedeputeerde voor het gas- en aardbevingsdossier. Zij was eerder secretaris van het Groninger Gasberaad en geniet volgens de BBB breed vertrouwen in de provincie.