Groningse 'overname' van Schiermonnikoog mislukt: 'Wij blijven Friesland'

Schiermonnikoog: Gronings of Fries?
Schiermonnikoog: Gronings of Fries? © RTV Noord
Een ludieke actie van leden van de Groningse Provinciale Staten op Schiermonnikoog heeft er niet toe geleid dat Groningen de macht krijgt op het Friese Waddeneiland. Ze wilden 'de regie op ons eiland' overnemen, maar burgemeester Ineke van Gent wees hen op de realiteit. 'We blijven Friesland en daar zijn we heel senang bij.'
Bij een werkbezoek aan Schiermonnikoog legden de nieuwe Statenleden een Groningse vlag van 2 bij 3 meter op een podium naast burgemeester Van Gent. Het was een initiatief van GroenLinks en Groninger Belang, maar ook de andere partijen zagen de lol er wel van in, zegt haar partijgenoot Hendri Meendering.

Geintje wel waarderen

Van Gent, die zelf lange tijd in Groningen heeft gewoond, kon het geintje wel waarderen. 'We voelen ons heel prettig in Friesland. De verhoudingen zijn uitstekend, niets aan de hand', zegt ze lachend. 'Groningers komen van oudsher voor een dagje of zo. Blijf dat gewoon doen zou ik zeggen.'
Oud-Statenlid Nico Bakker (VVD) was ook mee, 'om de nieuwe generatie wat kennis en ervaring mee te geven. Hij zei altijd dat Schiermonnikoog bij Groningen hoort', aldus Meendering. 'Sommige partijen maken af en toe een ludieke opmerking over annexatie', zegt de Groningse PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers over de actie. 'Gewoon een geintje', aldus zijn BBB-collega Gouke Moes.

Grotendeels boven Groningen

Schiermonnikoog is deel van Friesland maar ligt grotendeels boven Groningen. Het Waddeneiland schuift op naar het oosten, waardoor af en toe een grenscorrectie moet worden doorgevoerd. 'Dat is altijd een leuk moment. Bijzonder als een eiland zich verplaatst. Zo wordt Friesland steeds groter en Groningen steeds kleiner', aldus Meendering.
De vlag van Schiermonnikoog lijkt veel meer op die van Groningen dan die van Friesland. Maar de Friezen zijn niet van plan afstand te doen van het weglopende eiland.