'Hoeveel vliegtuigjes ik heb? Te veel, hoor ik wel eens'

Modelzweefvliegen in Garreweer
Modelzweefvliegen in Garreweer © RTV Noord
Een paar weken geleden nam Expeditie Grunnen al een kijkje bij volwassen zweefvliegers. Vandaag was de modelvliegclub uit Appingedam aan de beurt. Leuk: presentator Petra Mulder mocht zelf ook een vliegtuigje besturen!
Het principe van vliegen met modelzweefvliegtuigen is hetzelfde als zweefvliegen, legt Esmond van Teuijver van de vliegclub uit.

Elektrische roofvogels

'Zodra je in de lucht bent, zeg maar, gaat de motor uit, en ga je op zoek naar thermiek. De kunst en de sport is om dat te zoeken. Vervolgens gaan we cirkelen, net als roofvogels. Eigenlijk zijn we niet anders dan elektrische roofvogels.'
Modelzweefvliegen in Garreweer
Modelzweefvliegen in Garreweer © RTV Noord
Andre Stam is een fanatieke modelvlieger. 'Het is heel rustgevend dit', zegt hij.

'Ze nemen wel enige plek in'

Hoeveel vliegtuigen hij heeft, wil Petra weten. 'Te veel, hoor ik wel eens. Ik heb er nu iets van vijftien. M'n zoon vliegt ook, die heeft er nu een stuk of vier staan. Dus ja, dat opgeteld neemt dat wel enige plek in...'
Duur? Welnee, zegt Stam. 'Als je wilt kun je al voor tweehonderd euro vliegen.'

Petra heeft talent

Bij de échte zweefvliegers paste Leonie er enkele weken geleden voor om in te stappen. Bij modelvliegen blijft de piloot echter op de grond staan, dus dat komt mooi uit voor Petra, die talent blijkt te hebben.
'Ik ben onder de indruk', zegt de instructeur. 'Ik word lid van jullie club', zegt Petra.
Dit en meer in Expeditie Grunnen van zaterdag. Bij de aflevering hier:
Expeditie Grunnen gaat modelzweefvliegen in Garreweer