Politie houdt minderjarige jongen aan voor mogelijke betrokkenheid brand Winschoten

De brand in Winschoten
De brand in Winschoten © 112Groningen
De politie heeft een verdachte aangehouden die mogelijk betrokken is bij de grote brand in het centrum van Winschoten. Dat zei burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt dinsdagochtend op Radio Noord. Volgens de politie gaat het om een minderjarige jongen uit Winschoten. De jongen is maandagavond aangehouden.
Aan de Mr. D.U. Stikkerlaan in het centrum van Winschoten woedde maandagmiddag een grote brand in een leegstaand pand. Het gebouw stond voor de derde keer in korte tijd in brand en is deels ingestort.

Observaties en gesprekken

'De politie doet onderzoek. Ik heb vanochtend (dinsdagochtend, red.) van de politie te horen gekregen dat een verdachte is opgepakt op basis van observaties en gesprekken. We moeten kijken of die persoon er daadwerkelijk iets mee te maken heeft. Dat laat ik aan de politie. Het is afwachten wat er precies is gebeurd', zegt Sikkema.
Volgens een politiewoordvoerder is de jongen maandagavond aangehouden op verdenking van 'mogelijke betrokkenheid bij de brand'. Meer wil de politie niet kwijt. Het politieonderzoek naar de brand is in volle gang, vertelt de woordvoerder.
De brand is door omstanders gefilmd:
Grote brand in Winschoten gefilmd door omstanders

Patstelling

De brand woedde op de verpauperde Blaauw-locatie tegenover het voormalige St. Lucasziekenhuis. De gemeente Oldambt en de eigenaar zijn al jaren met elkaar in gesprek over de verwaarloosde locatie, maar zonder resultaat. De eigenaar wil veel meer geld voor het terrein dan de gemeente kan en wil betalen.
'Probleem is', legt Sikkema uit, 'dat hij de eigenaar is. Wij kunnen niet zeggen dat we het platwalsen omdat we het niet mooi vinden. Zo werkt het juridisch gezien niet. Gegijzeld vind ik een te zwaar woord, maar we hebben daar pittige gesprekken over. Die gesprekken gaan door. Je kijkt juridisch wat je kunt en die randen zoeken we op. Onteigenen kan, maar dat is een heel juridisch traject en dan ben je zo een paar jaar verder. We hopen dat we er in die tussentijd met elkaar uitkomen.'
Bij sommige mensen heb ik de angst in hun ogen gezien
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema

'Goed werk van de brandweer'

Sikkema was zelf aanwezig tijdens het blussen van de brand. 'Ik heb met bezorgde buurtbewoners gesproken en de reacties waren wisselend: sommige mensen waren rustig en anderen waren heel erg geschrokken door de hoge vlammen en de rook. Ik vind het erg dat omwonenden er zoveel last van hebben gehad en een tijdje hun huizen uit moesten. Ze werden goed opgevangen, moet ik zeggen. Bij sommige mensen heb ik de angst in hun ogen gezien. Maar gelukkig is de brand niet overgeslagen. De brandweer heeft ontzettend goed werk verricht', besluit de burgemeester.