Vakantiecheck voor de auto? Reken op topdrukte bij de garage

De werkplaats van Setz Vakgarage in Hoogezand: monteur Yorick Everts (rechts) en Marcel Smit
De werkplaats van Setz Vakgarage in Hoogezand: monteur Yorick Everts (rechts) en Marcel Smit © Loek Mulder/RTV Noord
Tekort aan monteurs en andere vakkrachten zorgt voor overvolle werkplaatsagenda’s. Wil je een afspraak voor een vakantiecheck, maak die dan bijtijds, waarschuwen de autobedrijven.
Probeer de bedrijfsleider van de KwikFit aan het Damsterdiep in Groningen maar eens te spreken te krijgen. ’Heeft u een momentje? Het is extreem druk’, meldt een van de monteurs. En als manager Roelof Scheper na enig wachten even vrij kan maken houdt hij het kort, hij heeft helemaal geen tijd voor een gesprek.
Alleen voor acute gevallen is er momenteel in de werkplaats wat ruimte, zegt Scheper, maar de planning voor grotere klussen zoals onderhoudsbeurten loopt weken vooruit. Iedereen in de garagewereld zit ermee, volgens Scheper, die snel weer aan de slag gaat.

Poot aan

Bij Vakgarage Setz in Hoogezand - ‘Het vriendelijkste autobedrijf’ - is het niet veel anders. ‘Het is niet zo dat we ons vervelen en de hele dag van de zon genieten’, zegt werkplaatsreceptionist Marcel Smit met de nodige ironie.
Het heeft vooral met de bezetting te maken: ‘We zijn met drie of vier man in de werkplaats en hebben plek voor vijf.’ Maar het lukt maar niet om een goede monteur te vinden die de vacature kan invullen. Dat betekent dat het poot aan is in de werkplaats.
Reden ook om de klanten vast te waarschuwen: het duurt zeker twee weken voordat je aan de beurt bent. ‘Wanneer je dus denkt eind juli op vakantie te gaan, regel dan nu alvast die afspraak’, roept Smit op. ‘Doe dat niet een dag voordat je weggaat. Er zal maar wat tegenvallen met de remmetjes.’

Duizenden vacatures

Om het even welk specialisme, vakkrachten zijn nauwelijks te vinden, zegt Paul de Waal van brancheorganisatie BOVAG. ‘Uit een recent onderzoek onder onze leden staat het tekort aan personeel met stip bovenaan als grootste probleem van dit moment’, zegt De Waal.
‘Het wordt ook bevestigd door onze mensen in de buitendienst en ook door consumenten die ons bellen omdat ze bijvoorbeeld tijden moeten wachten op het oplossen van een garantiegeval.’
Garages zien het tekort aan mensen momenteel als hun grootste probleem
Paul de Waal - BOVAG
Volgens het CBS zijn er momenteel 8.400 vacatures bij schade- en garagebedrijven. Meer dan 40 procent van de garages zit met een tekort aan personeel in de werkplaats.
Met de vakantie in aantocht is het altijd extra druk, maar met de personeelskrapte erbij betekent het in menig werkplaats lang wachten voor klanten en overuren draaien voor de monteurs. Want drie van de tien vakantiegangers gaat voor vertrek voor een controle even langs de garage.
‘Ga je met de caravan de bergen in, maak tijdig een afspraak, laat het er niet op aankomen’, adviseert De Waal.

Mensen vasthouden

Het tekort aan mensen komt deels door de uitstroom van ouder personeel. Wat de drukte in de werkplaatsen vergroot is dat het personenwagenpark in de coronajaren is verouderd en er dus meer mankementen zijn en onderhoud nodig is. Daar komt bij dat het aantal garages al jarenlang daalt.
In het gevecht op de arbeidsmarkt verliezen garagebedrijven het ook nogal eens van andere sectoren. Automonteurs verlaten bijvoorbeeld hun baas omdat ze in de installatiebranche meer verdienen met het monteren van zonnepanelen.
‘We hebben moeite mensen vast te houden’, erkent De Waal. ‘We zien dat garagehouders creatief worden, bonussen bieden en zich bij het werven van hun beste kant laten zien.’
De instroom van jongeren vanuit de opleidingen is volgens BOVAG ‘best wel goed’. Het idee dat jongeren geen vieze handen meer zouden willen krijgen is achterhaald, zegt BOVAG-woordvoerder De Waal.
‘Een monteur moet nu een halve of drie kwart ict’er zijn. Er zit zoveel computertechnologie in moderne auto’s. Waar je voorheen een testkast nodig had gebruik je nu een autotechnische laptop. Dat wordt met de groei in het aantal elektrische auto’s alleen maar meer. Die hebben veel minder draaiende delen maar zitten vol met zelfrijdende technologie en sensortechnologie.’
De jonge generatie moet begrijpen hoe gaaf het is om automonteur te zijn
Erik Meems - Century
Bij Century in Groningen, een van de grootste regionale autobedrijven, staan ze ook te springen om nieuwe mensen. ‘We zitten gewoon vol met werk. Weken vooruit. Op zich natuurlijk hartstikke positief’, reageert Century-directeur Erik Meems.
Momenteel staat de vacatureteller op 25. ‘Monteurs, serviceadviseurs, receptionisten zoeken we’, schetst Meems. ’Handjes dus, zowel bij de schadeafdeling als de werkplaats. Alleen verkopers kunnen we nog wel redelijk gemakkelijk aantrekken.’
Erik Meems in de showroom aan de Bornholmstraat
Erik Meems in de showroom aan de Bornholmstraat © Theo Sikkema/RTV Noord
Ook al trekken andere branches hard aan zijn medewerkers, het verloop valt erg mee, zegt Meems. Ook de instroom van de automotive-opleidingen valt Meems niet tegen. ‘En de oudere generatie monteurs kan nog steeds prima aan onze auto’s sleutelen, het is echt niet alleen maar computers en electronica. En een aantal van hen laat zich omscholen tot elektronica-monteur.’
Wat volgens Meems voorop staat is dat autobedrijven zorgen dat ze mensen geïnteresseerd houden in het vak. ’De jonge generatie die nu op de arbeidsmarkt komt of van de basisschool komt, moet goed weten wat wij doen en begrijpen hoe gaaf het is om automonteur te zijn.’