Broers Borgesius bouwen bio-raffinaderij in Farmsum

John Borgesius (Verborg Group), Hedde Verhagen (Contitank) en Goedhart Borgesius (Verborg Group) voor het gebouw waar de fabriek in wordt gebouwd
John Borgesius (Verborg Group), Hedde Verhagen (Contitank) en Goedhart Borgesius (Verborg Group) voor het gebouw waar de fabriek in wordt gebouwd © Jeroen Willems/RTV Noord
De Verborg Group, die wordt geleid door de broers Borgesius uit Stadskanaal, bouwt een nieuwe fabriek voor het raffineren van plantaardige oliën en vetten. De fabriek komt op het voormalige Nedalco-terrein in Farmsum. De investering bedraagt 35 miljoen euro, waarvan 2,4 miljoen komt van het Nationaal Programma Groningen (NPG).
In de fabriek worden plantaardige oliën en vetten ontdaan van metalen en andere stoffen, zodat ze gereed zijn voor andere toepassing in bijvoorbeeld voedsel, veevoer of meer technische toepassingen zoals smeermiddel.
'Dit is echt een nieuwe industrie voor Noord-Nederland. Tot op heden zit deze industrie eigenlijk alleen in de haven Rotterdam en de haven van Hamburg. Dit is dus echt een aanwinst voor de regio', zegt directeur Goedhart Borgesius van de Verborg Group.

Trekker voor andere bedrijven

De Verborg Group werkt in Farmsum samen met het naastgelegen Contitank dat is gespecialiseerd in de opslag en het vervoeren van bio-grondstoffen. De verwachting is dat de bio-raffinaderij ook andere bedrijven naar de regio zal trekken.
'Onze producten zijn bouwstenen voor heel veel nieuwe hernieuwbare toepassingen. Door de vestiging van deze fabriek ga je zien dat er ook heel veel kansen ontstaan voor nieuwe bedrijven, die dan ons product zullen gebruiken als halffabricaat', zegt Borgesius.

24 werknemers

Het bedrijf biedt plek aan 24 werknemers en gaat begin 2024 van start.
Broers Borgesius bouwen bio-raffinaderij in Farmsum