Asielaanvraag afgewezen voor deel asielzoekers die relden in bus

Touringcars bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (archieffoto)
Touringcars bij het aanmeldcentrum in Ter Apel (archieffoto) © ANP
Een deel van de asielzoekers die zich vorige maand misdroegen in een bus afkomstig van aanmeldcentrum Ter Apel, heeft te horen gekregen dat hun asielaanvraag is afgewezen. Een woordvoerder van de Immigratiedienst IND bevestigt berichtgeving hierover door De Telegraaf.
De IND meldt dat van de mensen die zich in de bus misdroegen, 27 een asielaanvraag hadden lopen. Van hen zijn er tien door een versnelde procedure gegaan, hun afwijzing volgde binnen twee weken. De andere asielzoekers vielen onder andere regels, waardoor hun procedure minder snel afgehandeld kan worden. Maar voor het einde van de maand horen ook zij het oordeel.

Naar noodopvang in Den Haag

De asielzoekers zouden op 25 mei met de bus overgebracht worden van Ter Apel naar een noodopvang in Den Haag. Aan boord richtten ze vernielingen aan en bedreigden de chauffeur. Die maakte daarop rechtsomkeert en ging terug naar het aanmeldcentrum, waar de groep uit elkaar werd gehaald. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) stelde destijds dat asielzoekers uit Noord-Afrika 'zich vreselijk hebben misdragen'.
Dan kookt je bloed. Dat is tuig
Staatssecretaris Eric van der Burg over de relschoppers vorige maand
Staatssecretaris Eric van der Burg was laaiend over het incident en ook premier Rutte reageerde fel. 'Dan kookt je bloed', zei hij een dag erna. En: 'Dat is tuig.'

Lopende proef van de IND

De versnelde procedure waarin de asielzoekers terechtkwamen, is mogelijk wegens een lopende proef van de IND en partners. Als bekend is dat iemand (in potentie) een overlastgever is, dan gaat die persoon de versnelde procedure in. Dit betekent dat gesprekken direct worden ingepland en waar mogelijk rust- en voorbereidingstijd wordt onthouden.
'In het hele proces wordt door de partijen duidelijk gemaakt dat overlast niet getolereerd wordt, en dat dit de reden is voor het snelle proces', aldus de IND in een toelichting.

Vijf keer beroep

In vijf zaken is beroep aangetekend tegen de afwijzing, meldt de IND. Deze zijn de komende weken geagendeerd bij de rechtbank. De immigratiedienst laat verder weten dat de andere mensen die een afwijzing kregen bekend zijn bij de instantie die in Nederland het vertrek regelt. Van de 27 mensen die asiel hadden aangevraagd, zijn er inmiddels tien met onbekende bestemming vertrokken.
De proef loopt sinds december 2022. Inmiddels zijn er ruim driehonderd zaken op deze manier uitgevoerd.