Onderwijs kost Groningen 9 miljoen extra

GRONINGEN - De stad Groningen krijgt een fikse financiele tegenvaller te verwerken. Het stadsbestuur is bijna 9 miljoen euro extra kwijt aan het onderwijs in de stad.
Bij de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs heeft de gemeente de Openbaar Onderwijs Groep Groningen (O2G2) te weinig geld meegegeven, zo blijkt uit onderzoek.
O2G2 moet daarom 4,6 miljoen euro extra krijgen. Omdat het Openbaar Onderwijs en het bijzonder onderwijs volgens de wet gelijk behandeld moet worden gaat er ook zo'n 4 miljoen naar het christelijk onderwijs.
De Groningse onderwijswethouder Elly Pastoor zei in een toelichting dat bij de verzelfstandiging in 2009 'niets verkeerd is gegaan maar dat het wel beter had gekund'.
De Openbaar Onderwijs Groep Groningen vindt het extra bedrag volstrekt ontoereikend om de nijpende financiële situatie op te lossen. O2G2 vindt dat de continuïteit en kwaliteit de komende jaren onvoldoende gewaarborgd zijn.
Het College van Bestuur en de Raad van Toezicht zullen de inhoud van het onderzoek bestuderen en zich beraden op vervolgstappen.
De VVD in de raad van Groningen wil snel duidelijkheid van het gemeentebestuur over de tegenvaller. Fractievioorzitter Joost van Keulen wil de onderste steen boven. Ook de Stadspartij verwacht een stevig debat over de kwestie in de gemeenteraad