FDF: Donderdag opnieuw boerenacties, met de trekkers naar Den Haag

Trekkers langs de snelweg tijdens eerder protest
Trekkers langs de snelweg tijdens eerder protest © Steven Radersma/RTV Noord
Er staan weer boerenacties op stapel. Farmers Defence Force (FDF) wil donderdag met trekkers naar Den Haag om te demonstreren naar aanleiding van het klappen van het Landbouwakkoord vorige week.
'De trekkers gaan voorop in de strijd', zei FDF-voorman Mark van den Oever maandagavond in Apeldoorn, waar de boerenorganisatie vergadert over de aankomende actie.

Motivatie is groot

Van den Oever zegt duizenden mensen te verwachten. 'De motivatie is groot', aldus de FDF-voorman. Volgens hem geldt dat niet alleen voor boeren maar ook voor burgers. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het klappen van het landbouwakkoord.
Ook melkveehouder Ate Kuipers uit Oldehove roept iedereen op mee te werken. 'Ik denk dat er weer heel duidelijk een statement moet worden gemaakt. Niet alleen naar de politiek, maar ook naar alle burgers, dat het een keer klaar is. De aanverwante sector roep ik ook op om gewoon te komen. Het gaat om het voortbestaan van een enorme sector, dat is niet niets. Er wordt gemakkelijk over gesproken, maar de impact zal enorm zijn', zegt hij bij Edwin op Noord.

'Geen visie'

'Het doel is om duidelijk te maken aan Nederland wat er gebeurt. Er is geen visie, geen stip op de horizon, en dat is ernstig', aldus Kuipers. Ondank de problemen houdt hij vertrouwen in een goede afloop, al verwacht hij dat het met een nieuw kabinet zal moeten.
Hoe de demonstranten met de trekkers in Den Haag willen komen, laat FDF aan de deelnemers zelf over. 'Als ze er maar komen.' Van den Oever wilde nog niet prijsgeven waar FDF precies wil demonstreren. Verdere details moeten volgens hem nog besproken worden en moeten deze week duidelijk worden.

Tegengehouden door politie

Bij een boerenprotest in maart in het Haagse Zuiderpark mochten twee trekkers aanwezig zijn. Voor de rest had de gemeente de voertuigen in de stad verboden. Boeren die toch probeerden met de trekker Den Haag in te gaan werden tegengehouden door de politie.
Landbouwbond LTO en boerenactiegroep Agractie doen vooralsnog niet mee aan de actie.