Verdachte verpleegkundige van sterfgevallen Asser ziekenhuis blijft op vrije voeten

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen © Kim Stellingwerf/RTV Drenthe
De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen, blijft op vrije voeten. Dit heeft de raadkamer van het gerechtshof in Leeuwarden maandag besloten, meldt zijn advocaat Tjalling van der Goot.
De 31-jarige man uit de gemeente Noordenveld kwam 1 juni op vrije voeten. De raadkamer van de rechtbank in Assen besloot dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg was om hem langer vast te houden.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie ging daartegen in hoger beroep. Het OM vroeg tijdens de besloten zitting om het voorarrest van de man met zestig dagen te verlengen.
De verdachte werkte in de tijd van de coronapandemie als longverpleegkundige in het ziekenhuis. De verdachte heeft volgens het OM, zonder instructies van een arts, medische handelingen uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden. In gesprekken met hulpverleners van de GGZ Drenthe zou hij volgens het OM meerdere malen hebben verteld dat hij in het ziekenhuis de levens van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd.

Anderhalve maand vastgezeten

Hij zat van 17 april tot 1 juni vast. Zijn advocaten hebben laten weten dat hun cliënt ontkent dat hij strafbare feiten heeft gepleegd en dat hij meewerkt aan het onderzoek.

UMCG en Martini Ziekenhuis

De verdachte werkte in het verleden ook in het UMCG en Martini Ziekenhuis in Groningen. Beide ziekenhuizen gaven al eerder aan dat er geen aanwijzingen zijn dat V. daar ook over de schreef zou zijn gegaan.