Shine: bouw isotopenfabriek Veendam stap(je) dichterbij

Een impressie van de te bouwen isotopenfabriek
Een impressie van de te bouwen isotopenfabriek © Shine Medical Technologies
De Amerikaanse isotopenproducent Shine neemt binnenkort een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten in gebruik. Daarmee komt ook de bouw van een soortgelijke fabriek in Veendam dichterbij, stelt het bedrijf.
Shine maakt onder meer lutetium-177, een medisch isotoop. Dit soort licht radioactieve stoffen wordt gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld kankerpatiënten. Het bedrijf claimt deze isotopen te kunnen produceren volgens een nieuwe methode, die goedkoper en veiliger is dan de bestaande werkwijze van concurrerende bedrijven.

Amerikaanse ervaringen toepassen in Veendam

De bouw van de fabriek in het Amerikaanse Janesville (Wisconsin) is volgende maand klaar, verwacht Shine. De nieuwe fabriek is in eerste instantie goed voor een jaarlijkse productie van 100.000 doses lutetium-177. Dit aantal kan na verloop van tijd oplopen tot 200.000. Daarmee kunnen patiënten in zowel Amerika als Europa worden geholpen, stelt het bedrijf.
Volgens Shine kunnen de opgedane ervaringen en inzichten bij de bouw van de Amerikaanse fabriek van pas komen bij de voorgenomen realisatie van een fabriek in Veendam. De bouw van deze productiefaciliteit begint op 'zo kort mogelijke termijn'.

Reactor in Petten van belang

Het is nog afwachten of het daadwerkelijk zover komt. Veel zal afhangen van de bouw van de nieuwe Pallas-isotopenreactor in Petten. De huidige reactor in de Noord-Hollandse plaats is sterk verouderd en daarom hoognodig aan vervanging toe. De bedoeling was dat de opvolger door private investeerders zou worden betaald. Maar die zijn afgehaakt, omdat de kosten inmiddels zijn opgelopen tot twee miljard euro.
Het kabinet heeft daarom besloten het gat te dichten en het benodigde geld op tafel te leggen. De reden is dat een groot deel van de Europese ziekenhuizen voor hun isotopen nu nog aangewezen is op Petten. Als deze reactor uitvalt, ontstaat er een acuut tekort.

Oneerlijke staatssteun

Shine vindt dat er sprake is van oneerlijke staatssteun en heeft daarom bij herhaling aangegeven te overwegen alsnog af te zien van de bouw van een nieuwe fabriek in Veendam. Daarnaast is het Amerikaanse bedrijf van plan naar de Europese rechter te stappen om de kabinetssteun voor Pallas aan te vechten.