Oppositie Tweede Kamer vindt dat minister onvoldoende doet voor veiligheid in Ter Apel

De politie houdt een winkeldief aan in Ter Apel
De politie houdt een winkeldief aan in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
De oppositie in de Tweede Kamer vindt van links tot rechts dat minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Veiligheid en Justitie meer moet doen om Ter Apel veilig te houden. Meerdere partijen willen dat de politie-inzet vergroot wordt, maar daar gaat Yesilgöz niet in mee.
Tijdens het politieke vragenuur in de Tweede Kamer agendeerde PVV-leider Geert Wilders de problemen in Ter Apel en hij vond vrijwel de gehele oppositie aan zijn zijde. ‘Als bewoners zich genoodzaakt voelen een burgerwacht te beginnen, dan faal je als overheid’, zei Kamerlid Frank Futselaar (SP).

Ten koste van de veiligheid

De minister gaf aan niet te accepteren dat mensen ‘die hier te gast zijn, zich zo misdragen’ en dat het ten koste gaat van de veiligheid in Ter Apel. ‘Ik vind het afschuwelijk dat mensen zich onveilig voelen en niet de straat op durven’, zei Yesilgöz. Maar feit is dat dit wel zo is, zeggen de oppositiepartijen.
Yesilgöz zegt iedere dag in gesprek te zijn met landen over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘We praten ons in Europa de blaren op de tong om wetten en regels te veranderen.’ Er zijn volgens haar al extra politieagenten, boa’s en straatcoaches in Ter Apel. ‘Ik vind het verschrikkelijk dat het moet, maar ik ben blij dat dit kan.’
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Ye?ilgöz tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Ye?ilgöz tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP

Meer politie?

Voor de oppositie is het echter bij lange na niet genoeg. ‘De mensen in Ter Apel hebben er niets aan dat u zit te kletsen in Europa’, zegt Wilders. ‘Die willen gewoon meer politie.’
Ik heb helaas geen blik met agenten dat ik open kan trekken
Dilan Yesilgöz - Minister
BBB wil weten hoe het kan dat dit probleem maar blijft spelen en onder meer SP, PvdA en GroenLinks willen net als de PVV meer politiecapaciteit zien in Ter Apel. Kati Piri (PvdA) stelt zelfs een status aparte voor in de politiewetgeving als het gaat om Ter Apel, maar daar voelt Yesilgöz niets voor.

'Politie lost het niet op'

‘De oplossing is niet meer politie’, zegt Yesilgöz. Het probleem moet volgens haar veel breder aangepakt worden in het hele asielbeleid. De politiecapaciteit is bovendien landelijk een groter probleem.
‘Ik heb helaas geen blik met agenten dat ik open kan trekken, maar we blijven werken aan het werven van extra mensen. Maar met het maken van een politiestaat in Ter Apel los je het probleem niet op.’ Yesilgöz voegt eraan toe dat ze als minister er bovendien niet over gaat waar politiemensen naartoe gaan. Dat moet altijd in overleg.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) over het asielbeleid. Dat debat is via deze link te volgen.