Strafproces dood Groningse jeugdzorgmedewerker Yorneo naar volgend jaar

Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen
Het strafproces van de twee tieners die worden verdacht van het doodsteken van hulpverleenster Marit (26) in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen, start volgend jaar januari. Het proces zal vijf tot zes dagen duren.
Dat werd vandaag duidelijk in de tweede inleidende zitting, schrijft RTV Drenthe.
De politie hield 14 januari, kort na het fatale geweldsincident, een 16-jarige jongen uit Ruinerwold en een 19-jarige Emmenaar aan.
De tieners gaven hun betrokkenheid bij dit incident toe, maar wijzen elkaar aan als schuldige. Ze probeerden de kluis van de instelling te stelen. Marit werd daarbij meerdere keren in haar nek gestoken en geschopt. Dit is volgens het Openbaar Ministerie (OM) gekwalificeerde doodslag. Beide verdachten worden psychisch onderzocht.

Overval tankstation

Niet lang daarna werd ook een 20-jarige Emmenaar aangehouden. Hij zou de jongens die bewuste avond hebben aangestuurd bij het overvallen van een tankstation.
Omdat de pomp was gesloten en beiden niet met lege handen terug zouden durven komen, ontstond het idee om de kluis te stelen. Deze stond in de jeugdzorginstelling waar de 16-jarige jongen toen verbleef.
De 20-jarige Emmenaar die een aansturende rol had, was niet fysiek bij de steekpartij aanwezig. Justitie gaat bij zijn rol wel uit van een vorm van medeplegen. De woning van de twintiger was volgens het Openbaar Ministerie de plek waar gewelddadige diefstallen werden beraamd.

Criminele jeugdorganisatie

Het OM verwijt hem bovendien het leidinggeven aan een criminele jeugdorganisatie. De Emmenaar besliste in welke samenstelling een diefstal of overval werd gepleegd en zorgde voor de attributen en kleding.
De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer een gewelddadige overval op een McDonald's en een straatroof in Emmen. Naast de drie verdachten die betrokken waren bij de steekpartij in Emmen staan in januari nog twee verdachten terecht, die volgens het de openbaar aanklager onderdeel waren van de jeugdbende. Zij waren niet betrokken bij het fatale steekincident.

Aanhouding in Duitsland

Eén van de jeugdbendeleden is ook minderjarig en is inmiddels vrijgelaten. Hij moest zich wel aan diverse voorwaarden houden. Dat deed hij niet, waardoor hij onlangs in Duitsland werd opgepakt.
De zaak van de 16-jarige jongen was achter gesloten deuren. De overige zaken waren openbaar.