Oekraïners blijven tot verbouwing zorgcomplex De Molenhof welkom in Pekela

De Molenhof in Oude Pekela
De Molenhof in Oude Pekela © Elwin Baas/RTV Noord
De opvang van 250 Oekraïense vluchtelingen in Pekela wordt na 1 september 2023 verlengd voor onbepaalde tijd. Het pand waarin ze zitten zal uiteindelijk weer fungeren als zorginstelling, maar tot die tijd mogen de vluchtelingen er blijven wonen.
Het pand, De Molenhof, is een voormalig zorgcomplex dat al sinds 2016 leeg stond. Om die reden was het een geschikte locatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente is echter van plan om De Molenhof in de toekomst weer als zorgcomplex te gebruiken. Om leegstand te voorkomen en omdat het nog altijd onveilig is in Oekraïne, blijven de vluchtelingen welkom in het pand tot de verbouwing begint.
Burgemeester Jaap Kuin vindt de toekomstige beschikbaarheid van hoogwaardige zorg in Pekela erg belangrijk. 'Zodra de plannen daarvoor uitvoerbaar zijn, bouwen wij de opvang in een paar maanden af.'

Toekomst vluchtelingen

Maar wat gebeurt er dan met de vluchtelingen als het nog steeds onveilig is in Oekraïne? Ze hoeven in ieder geval niet van de ene op de andere dag de opvang te verlaten.
Volgens projectleider Rein Koopman is niet te verwachten dat er op korte termijn een nieuwe huurder komt. Mocht dat wel zo zijn, 'moet er ook rekening worden gehouden met een opzegtermijn van drie maanden'.

Al eerder verlengd

Eerder werd de opvang van Oekraïense vluchtelingen al verlengd tot 1 september 2023. Volgens de projectleider om rekening te houden met de vluchtelingen die naar de basisschool en middelbare school gaan. Zo hoefden ze niet midden in een schooljaar in te stromen op een nieuwe school. Nu kan dat niet meer gegarandeerd worden omdat de datum van de verhuizing afhankelijk is van de plannen van de nieuwe eigenaar of huurder.