Burgemeester Velema blij met snelrecht-plan: 'Juich ik zeer toe'

Burgemeester Jaap Velema staat de pers te woord
Burgemeester Jaap Velema staat de pers te woord © Tristan Braakman/RTV Noord
Burgemeester Jaap Velema (D66) van de gemeente Westerwolde is blij met de plannen van staatssecretaris Eric van der Burg om snelrecht te gaan toepassen op stelende asielzoekers in het centrum van Ter Apel. 'Ik juich dit lik-op-stuk-beleid zeer toe', zegt hij.
De plannen van Van der Burg hebben iets weg van een trucje. Hij wil winkeldieven aanpakken, maar die kunnen volgens de wet pas bij herhaling voor de rechter verschijnen. En voordat dat zover is, zijn ze vaak het land alweer uit.
Dat werkt dus niet bij mensen die slechts korte tijd in Nederland verblijven. Dus moet er haast gemaakt worden, vindt Van der Burg. Hij wil daarom straatverboden op kunnen leggen aan winkeldieven: overtreden ze die vervolgens, dan kunnen ze wél snel voor de rechter worden gebracht.

Veel incidenten

'We willen hier komen tot snelrecht, dat tot nu toe alleen in de grote steden wordt uitgevoerd', legt burgemeester Velema uit. 'Daar ben ik blij mee, want er zit duidelijk beweging in de zaak. Er wordt eindelijk niet alleen meer gekeken naar de ernst van de incidenten, maar ook naar de hoeveelheid incidenten. Dat is belangrijk, want het zijn er in Ter Apel heel erg veel.'

Versnelde procedure

Velema kijkt uit naar de komst van een speciale, versnelde procedure voor asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. Juist die asielzoekers zorgen voor de meeste overlast, waarschijnlijk omdat ze weten dat ze toch niet in Nederland kunnen blijven. In de versnelde procedure worden asielzoekers als het ware verplicht om vrijwel de hele dag op het COA-terrein te blijven. Daardoor komen ze niet meer in het centrum van Ter Apel, is de gedachte.
De nieuwe procedure start komende week, zegt staatssecretaris Van der Burg. Dat is later dan gepland, tot onvrede van politici in de gemeente Westerwolde. De eerste vier weken worden bovendien gebruikt om mensen die nu in de reguliere procedure zitten over te hevelen naar de nieuwe werkwijze. In die weken komt er ook extra politie-inzet in Ter Apel, zegt Velema.