125 jaar Marne Mosterd: 'We willen verbondenheid met Groningen koesteren'

Officieel tikt het bedrijf dit jaar de 128 aan, maar de festiviteiten van het 125-jarig bestaan van Marne Mosterd in Groningen moesten door de coronapandemie worden uitgesteld. Van uitstel kwam geen afstel, want er wordt flink uitgepakt.
‘Het is een heel bijzondere dag voor ons’, vertelt directeur Paul de Vries. ‘Vanmiddag een receptie en vanavond een groot feest, waar we echt vieren hoe mooi het is dat we al 128 jaar mosterd maken.’
De geschiedenis van Marne Mosterd
Het bedrijf werd in 1895 opgericht door een landbouwer, burgemeester en onderwijzer in Kloosterburen. Zij gaven de fabriek hun eigen namen: Hegge, Leima en Wiersum. Het doel was om werkgelegenheid te creëren en landbouwers de kans geven hun mosterdzaad te verkopen.
In 1900 veranderde de naam in Marne Mosterd, vernoemd naar de streek, en in 1926 verhuisde het bedrijf naar Groningen. In 1990 ontving moederbedrijf De Marne van koningin Beatrix het predicaat hofleverancier.
Het bedrijf werd in 1895 opgericht door een landbouwer, burgemeester en onderwijzer in Kloosterburen. Zij gaven de fabriek hun eigen namen: Hegge, Leima en Wiersum. Het doel was om werkgelegenheid te creëren en landbouwers de kans geven hun mosterdzaad te verkopen.
In 1900 veranderde de naam in Marne Mosterd, vernoemd naar de streek, en in 1926 verhuisde het bedrijf naar Groningen. In 1990 ontving moederbedrijf De Marne van koningin Beatrix het predicaat hofleverancier.
Het bedrijf heeft inmiddels 125 mosterdrecepten en verkoopt het product in 46 landen. Een deel van het productieproces gebeurt nog altijd op een ambachtelijke manier: Groningse mosterdmakers voegen met de hand een deel van de ingrediënten toe en de mosterd wordt over de ouderwetse molenstenen gemalen.

De komende jaren wordt er ingezet op duurzaamheid en meer lokaal/regionaal geteeld mosterdzaad. ‘Op dit moment komt ongeveer vijf procent uit de regio, uit Groningen. Dat willen we de komende jaren uitbouwen tot minimaal tien procent en misschien wel meer als de markt dat toelaat.’
Drie moeilijke jaren
‘De laatste drie jaar kun je wel heel typerend noemen voor ons bedrijf’, zegt De Vries. ‘Twee coronajaren en vorig jaar ondervonden wij de nadelige gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Die jaren waren niet zo goed. En dan zie je dit jaar, als toch alle puzzelstukjes weer op de goede plek vallen, dat we weer een voortreffelijk jaar hebben en gebruik maken van de downs die we de afgelopen jaren gehad hebben. Dat typeert de geschiedenis van De Marne.’
Neem een kijkje in de fabriek:
46 collega's zorgen voor mosterd over de hele wereld
Trots
Dat niet alleen, het typeert ook de Groningse nuchterheid. De Vries: ‘Churchill zei: Never waste a good crisis. En dat is iets wat wij hier in het bedrijf aanhangen. Op zoek naar mogelijkheden, positief blijven kijken en gewoon doorgaan. We zijn ongelofelijk trots op het bedrijf, de medewerkers, en op dat we zo’n mooi product al zo lang in de markt kunnen en mogen zetten.’

Ondanks de grote naamsbekendheid is het een relatief klein bedrijf. ‘Met 46 collega’s maken en verkopen we de mosterd, maar die gaat de hele wereld over.’
Nauwe band met regio
Het Groningse zit ook nog diep in het bedrijf geworteld. ‘We zitten al meer dan honderd jaar in de stad Groningen; die verbondenheid met de stad en de regio is van oudsher is aanwezig. Ik denk dat negentig procent van de medewerkers in de stad of de directe omgeving woont, we doen veel zaken met bedrijven in Groningen. Het water en azijn komen hier uit de regio, dus we proberen juist die verbondenheid te koesteren.’
Marne Mosterd hoopt dan ook nog lange tijd in Groningen te blijven. ‘We hebben nog voldoende ruimte om op deze locatie te kunnen groeien. Er staat niet voor niks ‘Groninger mosterdmeesters’ op onze potjes. Die verbondenheid is zo belangrijk dat we geen plannen hebben om Groningen te verlaten. Wat mij betreft nog 125 jaar oer-Grunnegs!’