Made in Grunn vertelt de verhalen van ondernemers in Groningen

Een scala aan producten maken ondernemers in Groningen
Een scala aan producten maken ondernemers in Groningen © RTV Noord/Theo Sikkema
Made in Grunn. Het is de naam van een nieuwe rubriek die de economieredactie van RTV Noord vanaf zaterdag publiceert. Wekelijks brengen we een verhaal waarin een ondernemer vertelt over zijn of haar bedrijf, maar vooral over het product dat er wordt gemaakt.
Groningen telt ruim dertigduizend bedrijven, vooral mkb-bedrijven. Het is bij elkaar een grote variatie aan ondernemingen, van winkelbedrijf tot aan dienstverlener en ook een paar duizend productiebedrijven.
Made in Grunn wil het verhaal vertellen van die laatste groep bedrijven waar ook echt iets gemaakt wordt, met de hand of met machines. Dat zijn producten van ambachtelijke en traditionele aard zoals de schoppen van een fabriek in Vlagtwedde, maar ook hitech van het Zernike Science Park in Groningen.
Ook de coaster die van de helling glijdt van een van de werven aan het Winschoterdiep hoort er natuurlijk bij, toch een icoon van de Groninger economie en een symbool van ondernemerschap en toonbeeld van durf.

Moois uit de provincie

NoordZaken wil ermee laten zien wat voor moois er hier in de provincie wordt geproduceerd en hoe goed Groninger ondernemers daar in zijn.
In iedere aflevering komt in een online-verhaal en in een filmpje een ondernemer zelf aan het woord die vertelt over datgene waar hij dag in dag uit met veel passie aan werkt, waar hij een boterham mee verdient, mensen mee aan een baan helpt en wat hem misschien ’s nachts uit de slaap houdt.
We schrijven ‘hij’ want de meeste ondernemers achter maakbedrijven zijn man. Maar we zoeken met nadruk de vrouwelijke ondernemers op.

Economie gaat over mensen

Alle afleveringen bij elkaar geven een doorsnee van de Groninger maak-economie. Zo toont NoordZaken ook dat economie meer is dan cijfertjes over inflatie en werkloosheid.
Want economie gaat over mensen. Mensen die iets maken, mensen die ergens werken en die hun geld aan producten uitgeven. Made in Grunn zoekt naar de verhalen van de mensen áchter de cijfertjes.
Zaterdag 1 juli verschijnt de eerste aflevering. Die gaat over de schop van Streuding in Vlagtwedde. De duizenden productiebedrijven in de provincie zijn een bijna onuitputtelijke bron, dus we kunnen zeker een tijdlang vooruit. Het zullen stuk voor stuk verhalen en filmpjes worden die de moeite waard zijn om te lezen of te bekijken.