Donar (opnieuw) failliet: zeven fraaie landstitels, maar ook zeven financiële dieptepunten

Donar is failliet. En dat is niet voor het eerst. De Basketbaltrots van het Noorden maakte al twee keer eerder een bankroet mee en scheerde bovendien al vier keer rakelings langs het financiële ravijn.
Maar, en ook dat is Donar: linksom of rechtsom kwam de club - die in september ijs en weder dienende z'n vijftigjarige bestaan als profclub viert - er ook altijd wel weer bovenop. Zelfs nu hoopt de club - via een alternatieve route - op een doorstart. Voor het heel misschien zover is: een overzicht van Donars zeven financiële dieptepunten.
Onmetelijke diepte na de eerste titel
1983 – Donar wordt in 1982 (dan eindelijk) kampioen van Nederland, maar het gat dat volgt is onmetelijk diep. Voornaamste oorzaak: er is al sinds midden jaren zeventig vergeten btw af te dragen, waardoor de fiscus met een naheffing van meerdere tonnen komt. Bovendien houdt hoofdsponsor Nationale Nederlanden het na negen jaar voor gezien.
Het gevolg is dat Donar het een aantal etages lager in de rayonhoofdklasse weer helemaal vanaf nul moet proberen. De plek van Donar in de eredivisie én in de Martinihal wordt ingenomen door stadgenoot BVG, de club van Bill Pijl. Onder het motto de koning is dood, lang leve de koning neemt BVG maar meteen een handjevol Donar-spelers over.
Pas drie jaar later, in 1986, dankzij de inspanningen van onder anderen bestuurslid Jos Timmer, keert Donar weer terug op het hoogste niveau.
Extra bijdrage van de BBC
1994 – In Nederland, waar basketbal een relatief kleine sport is, zijn hoofdsponsors van levensbelang. Dat ondervindt Donar opnieuw in 1994, als geldschieter RZG ermee ophoudt, omdat 'het voldoende naamsbekendheid heeft gegenereerd'. Een opvolger kan maar niet worden gevonden, waarop de leden van de Basketball Business Club (BBC) om een extra bijdrage wordt gevraagd.
RZG zal later overigens toch weer terugkeren op de Donar-shirts.
1998 - Er moet een taskforce aan te pas komen om Donar weer financieel in het gareel te krijgen. Dat lukt
1998 – Tijdens het seizoen 1997-1998 blaast Donar flink in de bus. Alles voor het kampioenschap! Topspelers Donnell Thomas en Scott Snider mogen blijven en topschutter Mike Vreeswijk wordt losgeweekt bij EBBC Den Bosch. Ja, er worden wat financiële risico’s genomen, ‘maar wél op een verantwoorde manier’, bezweert voorzitter Jos Hofman, die de begroting aanzienlijk heeft weten op te krikken.
Dat blijkt later allerminst het geval. 1997-1998 wordt weliswaar een prachtseizoen, waarbij de voet van Rolf Franke de Groningers volgens de overlevering de titel kost, maar de prijs die voor het zinderende basketbaljaar moet worden betaald is (te) hoog.
Hofmans (interim-)opvolger Marcel Kuin moet vervolgens puin ruimen, omdat Donar een te grote broek heeft aangehad. De business club is behoorlijk leeggelopen en de spelers gaan halverwege het seizoen in staking omdat het salaris niet op tijd is betaald. Er moet zelfs een TaskForce aan te pas komen om Donar weer financieel in het gareel te krijgen. Dat lukt.

De bittere smaak van Glenn Pinas
2002 – (MPC) Donar heeft aan het begin van de 21ste eeuw opnieuw een behoorlijke schuld opgebouwd. De broekriem moet dus opnieuw worden aangehaald. Daardoor kan de club de afkoopsom voor coach Glenn Pinas, waar hij op basis van negen dienstjaren recht op heeft, niet betalen.
Pinas laat het er niet bij zitten en houdt voet bij stuk. Het gevolg is dat de club met een schuld van bijna vier ton failliet gaat. Wonder boven wonder maakt Donar enkele dagen later al een doorstart, wat bij menig schuldeiser en Groningse politicus de wenkbrauwen doet fronsen.
Dat doet ook Glenn Pinas, die met lege handen en een bittere nasmaak achterblijft. Alsof er niets is gebeurd begint Donar het seizoen 2002-2003 echter gewoon in de eredivisie, met een schoon blazoen.

2008 - Amper zes jaar na het vorige bankroet gaat het opnieuw de verkeerd kant op
2008 – Amper zes jaar na het vorige bankroet, wordt in het voorjaar van 2008 duidelijk dat het in financieel opnieuw de verkeerde kant opgaat met Donar. Onder leiding van Rob Schuur wordt gepoogd om de noodlijdende basketbalclub voor de zoveelste keer vlot te trekken.
Dat is nog geen sinecure. Sterker nog: omdat de schuldenlast is opgelopen en de fiscus niks van een schikking wil weten, rest het bestuur niets anders dan opnieuw een faillissement aan te vragen.
Middels een nieuwe stichting (Prof Basketbal Groningen), een nieuwe sponsor (GasTerra) en een nieuwe naam (GasTerra Flames), begint Donar niet veel later met een zoveelste schone lei.
Ieder dubbeltje gaat vier keer om
2014 – Midden jaren tien lopen de schulden aan de Leonard Springerlaan opnieuw op. Het tekort in het seizoen 2012-2013 bedraagt 200.000 euro. Een basketbaljaar later is daar nog eens een dikke ton bijgekomen. Oorzaak: onhandige afkoopregelingen, foute keuzes en mismanagement. Dat GasTerra er in 2013 mee wil stoppen, helpt ook al niet.
Tot opnieuw een bankroet komt het niet, maar de tering moet wél weer naar de nering gezet worden om Donar weer boven Jan te krijgen. Het managementbureau wordt ingekrompen, ieder dubbeltje wordt vier keer omgedraaid en alle financiële beslissingen worden vanaf nu bekeken door vier paar ogen. Bovendien toont GasTerra zich ruimhartig door z’n sponsorbijdrage stapsgewijs af te bouwen.

2023 - De penningmeester flipte totaal en leefde in een parallelle werkelijkheid
2023 – Het derde faillissement is een feit. Wanbeleid sinds 2020 zorgt ervoor dat Donars schuld in het voorjaar van 2023 is opgelopen naar zo'n twee miljoen euro. In een manmoedige poging van fans en sponsors om te proberen een bankroet af te wenden wordt binnen enkele weken zeven ton bijeengebracht.
De krachttoer strandt in schoonheid. Alle schuldeisers zetten hun handtekening onder een crediteurenakkoord, op één na: de Belastingdienst. Die komt zelfs nog met een naheffing van 1,6 miljoen euro, waardoor alle hoop bruusk de bodem in wordt geslagen. 'Het ging, net als in de finale tegen Leiden, mis in de dying seconds', aldus Jakob Klompien, de brenger van het slechte nieuws. 'En dat doet pijn.'
Verklaring Donar: de belangrijkste punten op een rij
Wie is Jakob Klompien?
Jakob Klompien is de voorzitter van de taskforce die Donar van de ondergang probeerde redden. Die taskforce bestaat verder uit belastingdeskundige Paulien Waninge, notaris Gert Bossinade, recht-specialist Janet Terpstra en communicatiedeskundige Marie-Lou Gregoire.
Klompien is geboren Groninger en voormalig Rabo-bankier. Vanuit zijn laatste functie bij Rabobank IJmond, raakte hij betrokken bij voetbalclub Telstar. Daar is hij nu voorzitter van de Raad van Commissarissen.
Jakob Klompien is de voorzitter van de taskforce die Donar van de ondergang probeerde redden. Die taskforce bestaat verder uit belastingdeskundige Paulien Waninge, notaris Gert Bossinade, recht-specialist Janet Terpstra en communicatiedeskundige Marie-Lou Gregoire.
Klompien is geboren Groninger en voormalig Rabo-bankier. Vanuit zijn laatste functie bij Rabobank IJmond, raakte hij betrokken bij voetbalclub Telstar. Daar is hij nu voorzitter van de Raad van Commissarissen.
Hoe heeft het toch weer zover kunnen komen?
Hoe het tóch weer zover heeft kunnen komen? Alle beschuldigende vingers wijzen naar voormalig penningmeester Ronald Arkema. Een paar maanden geleden drukte Klompien zich nog voorzichtig uit over de ex-schatbewaarder. Klompien liet toen weten dat er 'de voorbije seizoenen een ‘onjuist inzicht in de cijfers verschaft’. Daarnaast stuitte hij op een aantal boekingen ‘waarvan het belang van Donar niet duidelijk is’.
Op maandag, op de dag dat Donar zijn derde faillissement in de historie aanvroeg, trekt Klompien echter behoorlijk feller van leer en laat van Arkema geen spaan heel
'Ik denk dat de Belastingdienst is misleid door de handelwijze van de penningmeester, die compleet flipte en in een parallelle werkelijkheid heeft geleefd. Hij heeft een boekhouding achtergelaten waar geen touw aan vast te knopen was. Zoals ook het bestuur, de raad van toezicht en de licentiecommissie door deze penningsmeester zijn misleid.'
(Dit artikel van een maand geleden (1 juli) is geactualiseerd met de informatie van nu.)