Instellingen

RWE/Essent mag doorgaan met bouw kolencentrale

© Joop Tap

GRONINGEN - RWE/Essent mag van de provincie onder voorwaarden doorgaan met de bouw van de kolencentrale in de Groningse Eemshaven.

De provincie heeft een gedoogvergunning afgeven. Dat was nodig omdat de Raad van State enkele weken geleden een streep haalde door de natuurvergunningen. Volgens de provincie is het financiële belang van RWE/Essent groot en heeft de natuur geen last van de werkzaamheden.

De bouw van de centrale zelf kan nu doorgaan, die van de aangelegen kantoren en magazijnen blijft stil liggen. De gedoogvergunning is afgegeven voor een periode van 9 maanden.

Milieuorganisaties

Milieuorganisaties gaan opnieuw naar de Raad van State over de bouw van de kolencentrale. Dat hebben Greenpeace en Natuur & Milieu vrijdag laten weten. Zij vinden dat het heien en het bouwen van een koelwateruitlaat overduidelijk negatieve effecten heeft op de dieren in de Waddenzee.

Zij doen opnieuw een beroep op de Raad van State om de 'kwetsbare Waddennatuur te beschermen'. Als het nodig is gebeurt dat via een spoedprocedure.