Als eerste volledig CO2-vrij, Holland Malt gaat voorop in de vergroening

Verantwoordelijkheid

De moutfabriek Holland Malt behoort tot de pioniers in de Eemshaven. Het was het eerste productiebedrijf dat zich er vestigde in 2006. Er werken zo'n zestig mensen. In het productieproces wordt van gerst in een aantal stappen mout gemaakt, een belangrijke grondstof voor het brouwen van bier. Holland Malt is een zelfstandige bv binnen het familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers uit Lieshout in Brabant. De moutproductie van Holland Malt is goed voor acht miljard glazen bier per jaar en gaat naar bierbrouwerijen over de hele wereld.
Swinkels index
Klanten zien ons nu als een koploper en kiezen daarom bewust voor ons


Opnieuw uitgedacht

Alle industriebedrijven moeten de uitstoot van het broeikasgas CO2-verminderen. Met een nieuw pakket klimaatmaatregelen wil minister Rob Jetten bedrijven die de vergroeningsdoelstellingen niet halen fiscaal straffen. Onder meer via een accijnsverhoging op gas.
Ondernemingen die er wel in slagen hun CO2-uitstoot voor 2030 met 55 procent te verminderen, worden beloond met een lagere energiebelasting.
Volgens Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) hebben die maatregelen een averechts effect. Het samenwerkingsverband van industriebedrijven in de regio Delfzijl - Eemshaven werkt volgens SBE-directeur Frans Alting al ‘keihard’ aan verduurzaming. De ondernemingen in Delfzijl hebben in de afgelopen jaren de CO2-uitstoot al met zo’n dertig procent weten te verminderen, zegt Alting.
Veel geld naar vergroening
Op het Chemiepark in Delfzijl en in de Eemshaven wordt momenteel veel geld gestoken in verdere verduurzaming, verklaart Alting. Maar bedrijven kunnen vaak geen volgende stap zetten omdat bijvoorbeeld een energiedrager als waterstof nu niet beschikbaar is en op korte termijn evenmin.
‘Het tweede is dat bedrijven niet zomaar kunnen overschakelen van gas naar stroom. Dat is vaak een enorme ingreep in het productieproces, het zijn ingewikkelde legpuzzels’, aldus Alting. Maar meer nog, benadrukt hij, de stroom die nodig is voor elektrificatie, is niet eens voorhanden.
Bedrijven kunnen niet zomaar overschakelen van gas naar stroom. Alting: ‘Het idee is dat bedrijven eerder van het gas afgaan. Maar als het alternatief er de komende vijf à zeven jaar niet is, omdat de elektriciteitsinfrastructuur nog niet zo ver is, dan is dat natuurlijk oneerlijk.’
Het tempo waarin netbeheerders het stroomnet uitbreiden bepaalt nu wat bedrijven kunnen doen aan hun CO2-uitstoot, stelt Alting.
Brandbrief
Dat een bedrijf als Holland Malt er nú al in slaagt de emissie zelfs naar nul terug te dringen, heeft volgens Alting veel te maken met het productieproces binnen het bedrijf. Dat werkt met relatief lage temperaturen en gebruikt ten opzichte van andere grootverbruikers veel minder stroom.
Geld dat bedrijven nu dreigen te moeten betalen aan Jetten-heffingen kunnen ze niet in hun vergroeningsplannen steken, die daarmee vertragen, benadrukt Alting.
Hij waarschuwt er daarnaast voor dat de fiscale strafmaatregelen (inter-)nationale bedrijven kopschuw maakt en slecht zijn voor Nederland. ‘Bedrijven willen investeren in duurzaamheid, ook zij zien het als enige alternatief voor de toekomst. Maar ze kijken ook waar die investering het meest oplevert.’
Ook de provincie Groningen meent dat meer dan een halvering van de CO2-emissie voor veel bedrijven onhaalbaar is en heeft hierover een brandbrief naar de minister gestuurd.