FC Groningen wint door twee doelpunten in blessuretijd

DOETINCHEM - FC Groningen heeft zondagmiddag met 3-2 gewonnen van De Graafschap. Bij rust stond het nog 0-0 op De Vijverberg. Na de officiële speeltijd stond FC Groningen nog met 2-1 achter, maar door doelpunten in blessuretijd van Texeira en Tadic won de ploeg van trainer Pieter Huistra alsnog.
Eerste helft

In de beginfase van de wedstrijd was het voor beide ploegen vooral aftasten. De Graafschap had de eerste 10 minuten het meeste balbezit, maar dat resulteerde niet tot kansen. In de 13de minuut kreeg Leandro Bacuna de eerste mogelijkheid voor FC Groningen, maar hij schoot ter hoogte van het strafschopgebied over het doel van Yves de Winter.
Na ongeveer 20 minuten spelen kreeg FC Groningen de tweede mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een uitstekende pass van Dusan Tadic kon David Texeira de bal uiteindelijk niet over de goed uitkomende De Winter stiften. De dreiging van FC Groningen kwam vooral vanaf de linkerkant via Lorenzo Burnet en Tadic. Tien minuten voor rust vergat Bacuna de bal van dichtbij op doel te schieten, na opnieuw een goede voorzet vanaf links van Burnet.
De Graafschap kreeg even daarna ook een goede mogelijkheid, maar Brian van Loo kon het schot in de korte hoek van Rydell Poepon nog tot hoekschop verwerken. Het duel werd levendiger en Petter Andersson was in de 41ste minuut dichtbij na een afstandsschot dat via de vingertoppen van De Winter over ging. Nog geen minuut later lag De Winter opnieuw in de weg nadat Johan Kappelhof het strafschopgebied doordrong en op doel schoot.

Tweede helft

FC Groningen kwam goed uit de kleedkamer en het eerste wapenfeit na rust kwam op naam van Bacuna die hard in de handen van De Winter schoot. Daarna werd het spel weer minder en hadden beide ploegen moeite om de bal in de ploeg te houden.
FC Groningen had, net als in de eerste helft, de meeste dreiging. In de 65ste minuut was het eindelijk raak voor de uitploeg. Na een uitstekende individuele actie van Tadic schoot Texeira de bal in het strafschopgebied hard achter De Winter: 0-1. De ploeg van trainer Pieter Huistra ging na het openingsdoelpunt direct op jacht naar de 2-0 en kreeg daar ook kansen voor via eerst Texeira en later Bacuna.
Tegen de verhouding in maakte De Graafschap even later uit het niets de gelijkmaker: 1-1. Het schot van invaller Jussi Kujala kwam fortuinlijk bij Yuri Rose terecht die de bal vervolgens knap achter zijn standbeen hakte en Van Loo kansloos liet. Door de gelijkmaker zat De Graafschap weer helemaal in de wedstrijd en werd het iets meer dan 10 minuten later zelfs 2-1 voor de thuisploeg. De Graafschap-verdediger Vito Wormgoor schoot een vrije trap vanaf 18 meter achter Van Loo de kruising in.
In de blessuretijd van de wedstrijd schoot Texeira na goed voorbereidend werk van Thomas Enevoldsen zijn tweede achter De Winter en zo stond het ineens 2-2. Nog geen minuut later werd het nog gekker toen FC Groningen zelfs op een 3-2 voorsprong kwam door een doelpunt van Tadic die attent reageerde voor het doel van De Winter.
FC Groningen staat nu op de achtste plaats met tien punten uit zeven wedstrijden. Komende zondag speelt FC Groningen in Euroborg tegen Ajax.

Opstellingen

De Graafschap: Yves de Winter; Jochem Jansen, Vito Wormgoor, Ted van de Pavert, Ties Evers (Jussi Kujala 66'); Yuri Rose, Rogier Meijer, Michael de Leeuw (Sjoerd Overgoor 69'), Gregor Breinburg (Nenad Sreckovic 51'); Rydell Poepon en Soufian El Hassnaoui.
FC Groningen: Brian van Loo; Johan Kappelhof, Virgil van Dijk, Kees Kwakman, Lorenzo Burnet (Matias Jones 84'; Tim Sparv, Maikel Kieftenbeld, Petter Andersson (Thomas Enevoldsen 81'), Leandro Bacuna (Danny Holla 69'); Dusan Tadic en David Texeira.

Statistieken

Scheidsrechter: Jack van Hulten.
Toeschouwers: 11.665.
Doelpunten: 0-1 Texeira 65', 1-1 Rose 70', 2-1 Wormgoor 83', 2-2 Texeira 90', 2-3 Tadic 90'.
Gele kaarten: Van Dijk, Tadic (FC Groningen).