Groninger (19) drie maanden langer vast voor betrokkenheid bij neersteken hulpverlener Emmen

Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen
Een 19-jarige man uit Groningen blijft de komende drie maanden in de cel zitten vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van hulpverleenster Marit (26) in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen. De Groninger wordt 'niet direct gelinkt' aan het fatale steekincident, maar het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem wel 'als onderdeel van de groep die daarmee te maken had'.
Een 16-jarige verdachte uit Ruinerwold en een 19-jarige man uit Emmen werden kort na het incident opgepakt. Beiden gaven toe dat zij in het pand aan de Stationsstraat waren geweest om een kluis te stelen.
Deze diefstal liep volledig uit de hand. Marit werd bij de diefstal meerdere keren in haar nek gestoken en geschopt. De tieners geven elkaar de schuld van het neersteken van de medewerkster. Tijdens het verhoor vertelden beiden dat zij in opdracht van een 20-jarige Emmenaar en de 19-jarige Groninger een tankstation aan de Wolfsbergenweg in Emmen moesten overvallen. Dit mislukte, omdat die zaak net was gesloten.

Meer gewelddadige overvallen

De eigenaar van het tankstation had er geen idee van dat zijn zaak op het punt stond te worden overvallen. Hij zag tijdens het op slot draaien van de deur wel een paar jongens, maar had daar verder geen erg in. Daardoor deed hij pas later aangifte van de poging tot overval. Maar deze mislukte overval was volgens de officier van justitie wel het begin van het oprollen van deze criminele bende. Het plan om geld te maken door een tankstation te overvallen was weliswaar mislukt, maar zorgde er wel voor dat het idee ontstond om de kluis van de jeugdinstelling te stelen, waar de jongste op dat moment woonde.
Na die uit de hand gelopen overval werd het tweetal opgepakt. De mannen bekenden meer gewelddadige overvallen. Uit hun verklaringen kwam naar voren dat de 19-jarige Stadjer hierin een prominente rol speelde. Samen met de 20-jarige Emmenaar stuurde de Stadjer een groepje tieners aan dat in verschillende samenstellingen overvallen pleegde. De strafbare feiten werden bedacht en gepland in de woning van de twintiger. De tieners vertelden dat de Stadjer een tip had gekregen over geld in het tankstation.

McDonald's

De 16 en 19-jarige Emmenaren kregen een tas, kleding en een mes mee. Zo ging het ook tijdens de gewapende overval op een restaurant van McDonald's aan de Hoenderkamp in Emmen op 9 januari. De overvallers kregen een vuurwapen, tas en gezichtsbedekking mee. Met bivakmutsen op bedreigden de twee de medewerkers achter de balie en werd er een schot gelost. De 16-jarige Emmenaar en een 17-jarige plaatsgenoot maakten ruim driehonderd euro buit. Het geld werd in de woning van de twintiger verdeeld. Ook de Stadjer profiteerde hiervan mee, zeiden de jongens later tegen de politie.

Psychisch onderzoek

De Groninger ontkent. Hij was wel eens in de woning in Emmen, maar verbleef met name in de slaapkamer. Daar sliep hij of zat hij te gamen. Hij hield zich afzijdig van wat er verder in de woning gebeurde, zou de man hebben verklaard. Door de overval op het fastfoodrestaurant kwam de 17-jarige Emmenaar in beeld. Die jongen kwam vrij snel vrij, maar is volgens de officier van justitie onlangs opnieuw aangehouden in Duitsland. De zaken van de vijf verdachten staan eind januari 2024 gepland om inhoudelijk te worden behandeld.
Omdat in dit strafproces meerdere verdachten terecht staan en er sprake is van een reeks aan strafbare feiten, zullen hiervoor meerdere dagen worden uitgetrokken. De vijf verdachten worden nog psychisch onderzocht. De advocaat van de Stadjer vroeg de man vrij te laten, maar de rechter ging daar niet in mee. De zaak zou daarvoor té ernstig zijn.
De volgende zitting staat gepland in september.