Instellingen

Groninger universiteit doet ook onderzoek naar Stapel

GRONINGEN - De Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar het wetenschappelijk werk dat sociaal psycholoog Diederik Stapel in zijn Groningse periode heeft gedaan. Stapel ligt onder vuur omdat hij onderzoeksgegevens heeft verzonnen.

Tussen 2000 en 2006 was Stapel hoogleraar Cognitieve Sociale Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna vertrok hij naar Tilburg. Bij de Universiteit van Tilburg bleek dat onderzoeksgegevens uit zijn duim heeft gezogen . Meest opvallend was het 'vleesonderzoek' waaruit zou blijken dat vleeseters hufterig gedrag vertonen.

Een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken wat de juridische gevolgen kunnen zijn van mogelijke fraude. Ook worden er samen met de andere betrokken universiteiten van Tilburg en Amsterdam aanbevelingen gedaan om herhaling te voorkomen.

De commissie staat onder leiding van Ed Noort, emeritus hoogleraar en voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RUG. Het onderzoek moet eind oktober afgerond zijn, zo heeft de universiteit maandag laten weten.