Excuus-gedeputeerde moet voor zijn benoeming tekst en uitleg geven over tweets: 'Verbazingwekkend'

Kandidaat-gedeputeerde Henk Emmens van de BBB
Kandidaat-gedeputeerde Henk Emmens van de BBB © BBB/Waterschap Noorderzijlvest
Bijna de hele opposite in Provinciale Staten van Groningen wil voor de installatie van het nieuwe college in gesprek met kandidaat gedeputeerde Henk Emmens over zijn twittergedrag. Emmens (BBB) sympathiseerde onder meer met tweets over complottheorieën en likete een tweet waarin iemand zich afvraagt of stikstofminister Van der Wal al is opgepakt. Vorige week bood hij excuses aan voor zijn twittergedrag maar de oppositie vindt dat niet voldoende.
‘Hoe kan het dat iemand die zo kritisch is op de politiek dan toch in staat wordt gesteld om gedeputeerde te worden’, zegt Partij voor het Noorden. ‘Dan zeg ik het nog heel diplomatiek.’ Vanuit GroenLinks zijn er eveneens twijfels. ‘Er zijn twijfels en misschien is dit zelfs wel problematisch.’ De commotie rondom de BBB-gedeputeerde ontstond nadat Stadsblog Sikkom het twittergedrag van Emmens onder de loep had genomen. De veelbesproken tweets zijn inmiddels niet meer terug te vinden, maar Sikkom wist ze tijdig te archiveren.
De vijf nieuwe gedeputeerden v.l.n.r. Bram Schmaal (Groninger Belang), Johan Hamster (ChristenUnie), Tjeerd van Dekken (PvdA), Susan Top (partijloos) en Henk Emmens (BBB).
De vijf nieuwe gedeputeerden v.l.n.r. Bram Schmaal (Groninger Belang), Johan Hamster (ChristenUnie), Tjeerd van Dekken (PvdA), Susan Top (partijloos) en Henk Emmens (BBB). © Robert Pastoor/ RTV Noord

Installatie van nieuw provinciebestuur

Bijna alle oppositiepartijen, Forum en PVV niet, hebben aangegeven voor de benoeming van Emmens in gesprek met hem te willen, in het openbaar. Dat gebeurt woensdag, de dag dat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wordt geïnstalleerd. De Statenleden moeten stemmen over die benoeming. Om hun stem te bepalen willen ze in gesprek met Emmens.
Dries Zwart van Partij voor het Noorden wil nog niet op zijn stem vooruitlopen: ‘Ik wil de reactie van Emmens afwachten. Ik heb hier wel heel veel moeite mee. In de Staten overtuigen wij mensen juist om via de politiek tot een oplossing te komen. Daar mag iedereen anders over denken, maar dan hoort diegene wel een andere rol te hebben.’

'Verbazingwekkend'

GroenLinks, met vijf zetels de grootste oppositiepartij, neemt geen genoegen met de onlangs uitgesproken excuses. ‘Verbazingwekkend dat die alleen maar gingen over het eventueel kwetsen van mensen. Ze gingen niet over de inhoud. Hoe kijkt hij dan naar stikstof en klimaat?’, zegt Nadja Siersema beslist. Emmens krijgt landbouw in zijn portefeuille en zal dus de minister van stikstof en natuur gaan tegenkomen. Siersema haalt de door Emmens gelikte tweet aan waarin de minister centraal staat. ‘Hoe kan hij met diezelfde minister in gesprek gaan? Of onderhandelen?’ Ze heeft grote twijfels.

Deel van coalitie sluit de rijen

Twijfels zijn er niet meer bij mede-coalitiepartijen ChristenUnie en Groninger Belang. De excuses zijn voor hen voldoende. ‘Als er vragen zijn, kan dat beter aan de voorkant dan achteraf’, aldus Groninger Belang. ‘De ChristenUnie is een partij van tweede kansen. Je wil dit uit de wereld hebben. Het provinciebestuur moet er voor alle Groningers zijn’, klinkt er vanuit die partij. Daarnaast wil CU geen cancelcultuur in de hand gaan werken.
BBB’er Gouke Moes staat eveneens achter zijn kandidaat-gedeputeerde. Hij vindt het een goed ding dat er een gesprek komt met de Statenleden. ‘Ze hebben de informatie nu via de tweede hand en dan is een rechtstreeks gesprek toch prettiger. Henk heeft keurig excuses gemaakt en afstand genomen, wat ons betreft is het dan klaar.’
Mede coalitiepartij PvdA was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.