Op de bonnefooi naar Schier is straks verleden tijd

De boot naar Schiermonnikoog
De boot naar Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Als het aan Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) ligt, moeten passagiers straks reserveren als ze naar Schiermonnikoog willen. Daarover voert de rederij gesprekken met het Rijk, die de concessie verleent, en met de gemeente Schiermonnikoog.
‘s Ochtends op de boot stappen en dan maar zien hoe laat je de boot terugneemt. Dat is straks verleden tijd. Nu kunnen er nog seizoensgebonden kaarten gekocht worden, daar zit geen tijd en datum aan vast.
Luister hier naar een interview met Ger van Langen, directeur van Wagenborg Passagiers, over het reserveringssysteem van de veerdienst:

Gevaarlijk

‘Als mensen gaan reserveren, kunnen we de vervoersstroom beter reguleren en eventuele extra afvaarten die nodig zijn, beter indelen’, zegt woordvoerder Charles Huijskens van WPD. Daarmee moet voorkomen worden dat schepen elkaar moeten passeren. De rederij vindt dat de vaargeul De Glinder daar niet diep en breed genoeg voor is en niet voldoet aan de minimale eisen voor veilig varen.
De rederij wil dat er eenrichtingsverkeer wordt ingesteld op de vaarroute en heeft het Rijk gevraagd dit in te voeren. Maar die wil nog niet zover gaan, omdat er nog onderzoek gedaan wordt.
De veerboot naar Schiermonnikoog
De veerboot naar Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Uit veiligheidsoverwegingen heeft de rederij besloten om zelf een eenrichtingsverkeerbeleid in te voeren. Op het stuk tussen de Glinder en Schiermonnikoog maakt WPD sinds vorige week enkelvoudig gebruik van de vaargeul.

Beheersbaarder

Het reserveringssysteem zou moeten helpen om de afvaarten goed te kunnen reguleren. ‘Het heeft veel voordelen. We kunnen het beter managen en ook voor de reizigers geeft het zekerheid dat ze plek hebben’, legt Huijskens uit.
De dienstregeling naar Schiermonnikoog is al aangepast, waardoor de schepen van WPD elkaar niet hoeven te passeren. Zo zijn enkele tijden van de sneldienst aangepast.

Oude traditie

Door WPD wordt met de invoering van een reserveringssysteem een oude traditie tenietgedaan. Sinds jaar en dag kunnen mensen op de bonnefooi besluiten of ze met de boot van en naar Schier willen. Maar niet alleen WPD is positief, ook gemeente Schiermonnikoog ziet voordelen in een reserveringssysteem.
'Wij staan er als gemeente niet afwijzend tegenover', zegt wethouder Ilja Zonneveld. 'Een reserveringssysteem is ontzettend wennen. We hebben hem al wel eerder gekend, in coronatijd bijvoorbeeld. Dat was niet altijd ideaal. We dringen er dan ook echt op aan dat het goed geregeld wordt.' In de coronatijd liep het systeem regelmatig vast.
Als je met de trein naar Parijs gaat, moet je ook een reservering plaatsen
Ilja Zonneveld, wethouder Schiermonnikoog
'Voor onze reizigers zal het wel heel erg wennen zijn. En dat is aan de ene zijde natuurlijk heel erg vervelend. Anderzijds biedt het wel weer mogelijkheden. Zeker in de zomermaanden als het wat drukker is. Bij een reservering ben je zeker van je plek.'

Waddentaxi

'De reder heeft aangegeven dat het ook handig is dat ze bij drukte sneller een extra boot kunnen inzetten. Er is nu overzicht', zegt Zonneveld. En het reserveringssysteem is ook beter voor het milieu: 'Als blijkt dat er maar tien mensen met de boot willen, dan moeten die toch op een dikke dieselboot overgezet worden, dat is jammer. Als je weet hoeveel mensen reserveren, kan er besloten worden de waddentaxi te sturen.'
Reserveren was al verplicht voor de mensen die met de auto wilden komen of met de sneldienst wilden gaan. 'We zijn dus bekend met het systeem. Persoonlijk vind ik dat heel handig. Het vergt gewoon wat meer planning van de toeristen.'

Wel veilig

Verder vindt de gemeente dat er goed gelet moet worden op veiligheid. 'Er moet een soort van hokje ingericht worden waar mensen natuurlijk gecontroleerd worden. Dat moet allemaal wel veilig zijn', legt Zonneveld uit. Voor eilanders moet altijd een plekje zijn op de boot: 'Dat zijn geen toeristen. Ze hebben de overtocht nodig voor werk of voor school.'
WPD geeft aan hier rekening mee te houden en een aantal plaatsen op de veerdienst wordt gereserveerd voor bewoners van het eiland en abonnementhouders.

Drempel voor toeristen

Wethouder Zonneveld denkt niet dat mensen het reserveringssysteem als drempel gaan ervaren om te komen. 'Als je met de trein naar Parijs gaat, moet je ook een reservering plaatsen. En dit eiland blijft een prachtige plek om te bezoeken.'
Het reserveringssysteem is volgens WPD gelijk aan die van de sneldienst. 'Het wordt misschien iets minder spontaan om op de boot te stappen. Maar je kan altijd vlak van tevoren kijken of er nog plek is. We proberen de website super actueel te houden', legt Huijskens uit.

Gesprekken

Het is nog niet duidelijk wanneer het reserveringssysteem ingevoerd gaat worden. Vrijdag spreekt WPD met belanghebbenden en de concessieverlener over de veerdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog.
‘Als het wordt ingevoerd dan gaan we daarover goed communiceren. Dit moet zorgvuldig gebeuren zodat het voor iedereen duidelijk is’, zegt woordvoerder Huijskens.
Ook voor de overtocht naar Ameland komt er een reserveringssysteem. Daar zijn ook problemen met de vaargeul. Naast het verplicht reserveren is daar ook de maatregel genomen voor minder afvaarten.
Wagenborg hoopt dat er snel een oplossing komt voor de in hun ogen gevaarlijke vaargeulen: ‘Wij hopen urgentie bij het Rijk te krijgen voor het op orde brengen van de vaargeul voor de lange termijn.’