Extra subsidie voor boeren om stikstofuitstoot te verminderen

Een mestrobot scheidt vaste mest en urine
Een mestrobot scheidt vaste mest en urine © Robin van Lonkhuijsen/ANP
Provincie Groningen stelt, net als de provincies Friesland en Drenthe, 8,75 miljoen euro extra budget beschikbaar om de stikstofuitstoot bij boerderijen terug te brengen.
Voor de Investeringsregeling Reductie Stikstof, die op 7 juni 2023 van start ging, was 13,75 miljoen euro beschikbaar gesteld, maar dat bedrag werd vijf dagen later al bereikt.
In totaal hebben 416 bedrijven een subsidieaanvraag gedaan. 84 melkveehouders uit Groningen hebben subsidie aangevraagd.

Mestrobots

De provincies laten weten dat het merendeel subsidie aanvroeg voor mestrobots en voor de aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en van capaciteit voor mestopslag. Ook werden veel adviesaanvragen gedaan. De verwachting is dat de aangevraagde maatregelen per bedrijf zo'n 5 procent stikstofreductie als gevolg zullen hebben.
'Met de subsidie willen de provincies Groningen, Friesland en Drenthe investeringen stimuleren die bijdragen aan de vermindering van stikstofemissie binnen een agrarische onderneming', zo schrijven de provincies.
De drie betreffende gedeputeerden zijn 'blij dat er veel belangstelling is voor deze regeling'. Volgens hen laat het zien dat de boeren bereid zijn om 'hun kennis en vakmanschap in te zetten voor de reductie van stikstof'.

Totaal 55 miljoen

In totaal heeft het Rijk 55 miljoen euro gereserveerd voor eenvoudige maatregelen die de stikstofuitstoot reduceren. 'Op basis van de ervaring met de eerste en de huidige openstelling wordt bepaald welke maatregelen er in de volgende ronde, dit najaar, worden gesubsidieerd'.
Een subsidieaanvraag voor de volgende ronde kan vanaf 6 juli gedaan worden bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).