Vorming van Team-Emmens kan lastige puzzel worden

Henk Emmens
Henk Emmens © RTV Noord
Als Henk Emmens woensdag wordt benoemd als BBB-gedeputeerde, dan wacht er een volgende uitdaging; een team van ambtenaren rondom hem formeren. In de wandelgangen van het provinciehuis is het onrustig. Een aantal ambtenaren ziet het niet zitten om voor de excuus-gedeputeerde te werken.
De aanstaande provinciebestuurder ligt onder vuur vanwege zijn twittergedrag. Hij liet op het sociale medium zien dat hij sympathiseerde met onder meer complottheorieën. Zo likete hij een tweet waarin wordt gesteld dat covid in scène is gezet. Ook tweets waarin stond dat de media leugens over het klimaat verspreiden, konden op een hartje rekenen.
Het door Stadsblog Sikkom opgerakelde twittergedrag sloeg op het provinciehuis in als een bom. Emmens maakte zijn excuses. Hij had zich niet gerealiseerd dat hij mensen gekwetst zou kunnen hebben. De bijna voltallige oppositie wil de BBB-kandidaat nu steviger aan de tand voelen over de kwestie. Daarom zal er nog voor de installatie van het nieuwe provinciebestuur een hoorzitting komen. Een hoorzitting tussen Emmens en Provinciale Staten. Dat is een unicum.
Die hoorzitting zal vermoedelijk op veel werkplekken in het provinciehuis met argusogen gevolgd worden. Meerdere bronnen hebben aan RTV Noord laten weten dat een aantal ambtenaren zich heeft uitgesproken tegen Emmens en niet in het team van de BBB-kandidaat wil werken.
Natuurlijk heeft iedere ambtenaar zijn voorkeur voor een bepaalde gedeputeerde. Natuurlijk zal niet iedere ambtenaar even blij zijn met de opvattingen van een gedeputeerde. En natuurlijk is er vaker een verschil van inzicht tussen ambtenaren en bestuurders. Maar dat blijft vrijwel altijd binnenskamers. Dat er in de wandelgangen van het provinciehuis nu al afkeer klinkt voor een plek in Team-Emmens is dus veelzeggend. Doorgaans betrouwbare bronnen noemen de ontstane situatie dan ook zorgelijk en pijnlijk.
Mocht een politieke meerderheid woensdag instemmen met de benoeming van Emmens, dan kan het team rondom de veelbesproken bestuurder gevormd gaan worden. Gezien de gevoeligheden kan dat nog een lastige puzzel worden.
Robert Pastoor