Tienduizenden bevingsgedupeerden krijgen extra geld, ook afgewezen claims

Tienduizenden Groningers die aanspraak hebben gemaakt op de smartengeldregeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) krijgen extra geld. Het schadeloket kondigt woensdag aan te beginnen met een eerder aangekondigde verruiming van de regeling.
Het gaat om de vergoeding voor immateriële schade: alle stress, verdriet en leed bij gedupeerden dat veroorzaakt is door de gasproblematiek.
Wat verandert er?
In de oude regeling kwam het voor dat gezinsleden onder één dak verschillende bedragen kregen. Dat wordt binnen huishoudens gelijkgetrokken. Ook kinderen en jongeren krijgen straks dezelfde bedragen als volwassen.
Alle gedupeerden die te maken hebben met de versterkingsoperatie of sloop en nieuwbouw van hun huis, krijgen voortaan de hoogste vergoeding van 5000 euro.
9000 afgewezen aanvragen krijgen toch geld
De maatregelen gaan met terugwerkende kracht in. Dat betekent dat het IMG eerst gaat kijken of alle ongeveer 70.000 gedupeerden die al een vergoeding hebben gekregen, recht hebben op een hogere vergoeding. Volgens het IMG krijgen daarnaast ongeveer 9000 Groningers alsnog een vergoeding, terwijl ze eerder zijn afgewezen.
Wanneer krijg je meer geld?
Iedereen die met de versterkingsoperatie te maken heeft en daar nog niet de maximale vergoeding van 5000 euro voor heeft gekregen, krijgt bericht van het schadeloket.
Als de vergoedingen binnen het huishouden verschillen, dan wordt dat dus ook rechtgetrokken. Ouders kregen bijvoorbeeld 3000 euro, kinderen 1500 euro. Voor het einde van de zomer moet iedereen weten hoe het verder gaat met een aanvullende vergoeding.
Wachten met aanvragen
Het IMG krijgt het met de verruiming van de regeling extra druk. Vanaf 17 juli is het daarom tijdelijk niet mogelijk om een aanvraag te doen. Tot augustus gaat het schadeloket kijken wat er met terugwerkende kracht moet worden hersteld. Wie daar niet op wil wachten, moet voor die tijd een aanvraag doen. Toch raadt het IMG dat niet aan. Wachten tot het najaar zorgt er namelijk voor dat een aanvraag volgens de nieuwe en verruimde regels kan worden beoordeeld.