Knappe zege FC Groningen op Ajax

GRONINGEN - FC Groningen heeft een uitstekende overwinning behaald op landskampioen Ajax. In een strijdlustige wedstrijd werd het 1-0 in de Euroborg door een benutte strafschop van Leandro Bacuna. Hiervoor werd Gregory van der Wiel met rood van het veld gestuurd, nadat hij voor hands zijn tweede gele kaart ontving.
Eerste helft

FC Groningen zet gelijk druk op Ajax en de eerste mogelijkheid is er na ongeveer zes minuten vanuit de corner van Dusan Tadic, maar de kopbal van Virgil van Dijk mist de juiste richting. Ongeveer een minuut later krijgen de Amsterdammers een grote kans. Na een pass van Siem de Jong komt Miralem Sulejmani vrij voor doelman Brian van Loo, maar zijn schot gaat naast. Al in de 19e minuut verlaat Sigthórsson bij Ajax het veld, vanwege een blessure. Hij wordt vervangen door Dmitri Boelykin. Hoewel FC Groningen veel initiatief neemt, is Ajax misschien wel de gevaarlijkste ploeg. Na ongeveer een half uur spelen, haalt Kappelhof een gevaarlijke voorzet van Boerrigter weg voor het eigen doel en verricht Van Loo even later een prima redding op een laag afstandschot van De Jong. Op slag van rust wordt de vechtlust van de Groningers bijna beloond, wanneer Burnet een uitstekende voorzet geeft op Bacuna, maar hij kopt de bal voor open doel over.
Tweede helft
De eerste grote kans na rust is na ongeveer zeven minuten voor Ajax, wanneer de hoekschop van Eriksen verlengd wordt en vervolgens door Burnet van de doellijn wordt gekopt. Ook de rebound van Vertonghen wordt gekeerd. Na een kwartier spelen in de tweede helft krijgt FC Groningen een strafschop, doordat de doorgebroken Andersson door Van der Wiel wordt verdedigd via de hand. De Ajacied ontvangt hiervoor zijn tweede gele kaart, en dus rood, en Bacuna mag aanleggen vanaf elf meter voor FC Groningen. Hij schiet de bal laag in de linkerhoek en het staat 1-0 voor de Groningers. Tegen tien Amsterdammers wordt FC Groningen steeds gevaarlijker. Toch moet Van Loo een kwartier voor tijd nog een knappe redding verrichten, wanneer Kwakman de bal bijna in eigen doel kopt na een voorzet van Boerrigter. In het vervolg van de wedstrijd wordt nog flink gestreden, maar komt FC Groningen niet meer in gevaar. FC Groningen heeft Ajax hiermee de eerste nederlaag van het seizoen bezorgd.
FC Groningen staat op de achtste plaats in de Eredivisie met dertien punten uit acht wedstrijden.
Opstellingen
FC Groningen: Van Loo; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Sparv; Bacuna (79' Enevoldsen), Andersson (72' Pedersen), Tadic; Texeira.
Ajax:
Vermeer; Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita; De Jong, Janssen, Eriksen; Sulejmani, Sigthórsson (19' Bulykin/65' Ooijer), Boerrigter (80' Ebecilio).
Statistieken
Scheidsrechter: Liesveld
Toeschouwers: 21.000
Gele kaarten: 10' Sparv, 12' Kieftenbeld, 28' en 60' v.d Wiel, 44' Kappelhof, 53' Tadic, 66' Kwakman, 90+3' Enevoldsen.
Rood: 60' v.d Wiel (2x geel)
Doelpunten: 60' Bacuna (strafschop) 1-0