Jonge Groninger ondernemers weten wél hoe ze hun trots moeten tonen

Trots op wat er uit Groningen komt en dat ook van de daken durven roepen. Het is een heet hangijzer dat op ondernemersbijeenkomsten keer op keer terugkeert. Al decennialang, want Groninger ondernemers zijn niet zo goed in verkopen van zichzelf.
Dat is althans het verhaal, een diepgewortelde opvatting die donderdag weer eens ter sprake kwam op het GroBusiness Ondernemersfestival in Scheemda.
In een van dé symbolen van Groninger industriële trots, de voormalige strokartonfabriek De Toekomst, kregen een paar honderd ondernemers een programma voorgeschoteld over hedendaagse zaken als duurzame verdienmodellen, businesscoaches, alternatieve financiering, artificial intelligence en vitale medewerkers.
Kortom, over de toekomst van ondernemen in Groningen. Tastbare zaken die het ondernemerschap kunnen versterken. Maar in het openingssymposium met als onderwerp ‘Waarom is de toekomst in Groningen?’ kwam het wat minder materiële thema ’trots’ ook al snel aan bod.
Goede verhalen
Johan Remkes, aanwezig in zijn hoedanigheid als voorzitter van Nationaal Programma Groningen, stelde dat ondernemers alle reden hebben om hun goede verhalen uit te dragen. ‘Maar je moet dat wel op de juiste manier vertellen’, sprak hij. ‘En ook de goede momenten daarvoor weten te kiezen. Dat zie ik te weinig.’

Want als dat lukt, dan weten ondernemers hier in de regio ook beter van elkaar wie wat doet. Wat weer tot succesvolle samenwerking kan leiden. Remkes: ‘Als ondernemers in het gebied elkaar goed weten te vinden en gebruik maken van elkaars diensten, dan versterkt dat de noordelijke economie.’
De boot missen
Aan de jonge stad-Groninger ondernemer Thije Tjebbes was de boodschap over laten zien hoe goed je bent niet echt besteed. Samen met een compagnon is Tjebbes gestart met de verkoop van mini-verpakkingen met 25 gram nootjes, speciaal voor in bedrijfskantines. Handje Vol heet zijn bedrijf.
Ik zie mijn studiegenoten vertrekken om elders carrière te maken, terwijl dat hier ook best kan
‘Veel omzet maken we nog niet, trots daarover komt misschien later’, vertelt hij. ‘Maar we zijn zeker trots op de stappen die we zetten, een nieuwe verpakking, een website online. Dat we dat uitdragen is voor ons een vanzelfsprekendheid. We doen er alles aan en sociale media zijn er heel geschikt voor.’
Maar Tjebbes constateert ook dat Groninger ondernemers hier de boot missen. ‘Ik heb een technische studie gedaan, maar zie mijn studiegenoten vertrekken om ergens anders carrière te maken, terwijl dat hier ook best kan.’

Jonge bedrijven weten zichzelf wel op de kaart te zetten, meent Tjebbes. ‘Maar er zijn best veel grotere bedrijven die dat niet genoeg doen en daardoor niet goed zichtbaar zijn.’ Ook niet voor pas afgestudeerden, die zo een carrière optie missen. En aan bedrijven gaat zo een medewerker met potentie de neus voorbij.
Drijvende kracht
Drijvende kracht achter het festival is GroBusiness, een initiatief van de Economic Board Groningen. Die organisatie werd in 2015 opgezet om met een budget van bijna honderd miljoen euro de economie in de aardbevingsregio aan te jagen en is nu actief voor de hele provincie.
Er is een toekomstsymposium, er zijn proeftuinen (Doe zinvol werk, automatiseer de rest), workshops (Bouwen aan je droom) en een festivalplein. Daar staat ook Ronald Seinen, crowdfundcoach en mede-eigenaar van Credion, dat ondernemers helpt met het vinden van ‘financieringsoplossingen’.
Hij heeft al een paar goede gesprekken gevoerd. ’Voor ons is dit een laagdrempelige manier om in contact te komen met ondernemers’, zegt Seinen, die de noordelijke mentaliteit van binnen ervan buiten lijkt te kennen.
Hoog van de toren
‘Ik begrijp de oproep van Johan Remkes wel’, zegt Seinen. ‘Die krijgt vaak te horen: Je komt uit Groningen, wat gebeurt daar nou? Daar is toch niks? Dat doet onrecht aan wat hier gaande is.’
Dat houdt dus in dat we hier wat harder op de trom moeten slaan, concludeert Seinen: ‘Misschien is het de noordelijke inborst, maar ik merk dat mensen hier er moeite mee hebben. In de Randstad blaast iemand al heel hoog van de toren terwijl het eigenlijk niks voorstelt.’
Directeur Akke Groenwoud van de Economic Board Groningen, is hartstikke tevreden over de festivalopkomst. ‘Wat mij opvalt, is dat hier heel veel jong publiek is. Dat vind ik ongelooflijk positief. Dit zijn mensen die zoeken hun weg, die zijn aan het ondernemen, maar willen meer, die hebben ambitie.’ Komt het waarschijnlijk ook wel goed met het uitdragen van die trots.