Made in Grunn: Vooroordelen zitten groei van prefab houtwoning in de weg

Directeur Pieter de Boer van Eemshout Prefab schudt de voordelen van een houtskeletbouw-woning moeiteloos uit zijn mouw: snel te bouwen, energiezuinig, een prettig binnenklimaat en vrij eenvoudig te recyclen.
Maar dat betekent niet dat iedereen dat zonder slag of stoot accepteert, weet De Boer ook. Want zegt hij: ‘Nederland is een echt baksteenland’. In de beeldvorming doet houtskeletbouw het daardoor misschien wat minder goed dan hij zou willen.
Eigenlijk strijdt De Boer al sinds de start van zijn bedrijf in 2011 tegen oordelen en vooroordelen over houtbouw. Meestal pareert hij die door te verwijzen naar kerken waarvan de daken al honderden jaren door houten balken worden gedragen, of naar de uit hout opgetrokken boerenschuren die al generaties achtereen weer en wind weerstaan.
Prettig wonen
Hout is bij uitstek geschikt voor de bouw van woningen, zegt De Boer. Veel voordelen zijn volgens hem niet eens goed bekend. Dat het bijvoorbeeld prettiger wonen is in een houtskelet woning dan in een huis van beton en steen, die meer kou afgeven. ‘Het geeft een veel aangenamer binnenklimaat’, stelt de Boer.

Mensen associëren een woning met een houtskelet ook vaak met gehorig en lawaaiig. Maar de houten vloeren die voorheen veel werden toegepast, zijn allang vervangen door geluiddempende betonbroodvloeren. ‘De woningen zijn juist heel goed geluiddicht te maken.’
Dat komt dan bovenop de snelle bouwtijd en het energiezuinig karakter, want met de juiste isolatie en juiste energievoorziening is van een houtskeletwoning vrij simpel een nul-op-de-meter-huis te maken. Met de energieprijzen van nu toch een interessant aspect, aldus de Boer.
Een kijkje in de fabriek:
Made in Grunn: op bezoek bij Eemshout Prefab
Aardbevingsbestendig
In de fabriek van Eemshout Prefab in de Eemshaven worden jaarlijks ruim tweehonderd woningen en prefab daken gefabriceerd. Meestal gaan die naar andere delen van het land, vooral naar de Randstad.
‘Het heeft lang geduurd, maar het begint nu ook hier in het aardbevingsgebied te komen’, aldus De Boer. In Ten Post levert Eemshout Prefab de houten skeletten voor 35 woningen. De Boer verbaast zich er wel over dat de bouwwijze hier maar moeilijk voet aan de grond krijgt, want houtskeletwoningen zijn juist goed aardbevingsbestendig. ‘De regio is daarom nog altijd een zeer kansrijke markt voor ons’, vult De Boer aan.
Wij voelen ons ook thuis bij de dorpsaannemers
Niet dat hij te klagen heeft over werk, want Eemshout Prefab kan alle opdrachten nauwelijks aan. En met in het vooruitzicht een nationale opgave voor de bouw van bijna een miljoen nieuwe woningen voor 2030 hoeft het bedrijf zich volgens De Boer over de vraag niet zoveel zorgen te maken.
Bouwen in hout krijgt daarbij nog een onverwacht duwtje in de rug doordat baksteen en ook staal door de hogere energiekosten flink in prijs zijn gestegen.
Robotisering
En waar veel bedrijven vastlopen op een tekort aan nieuwe medewerkers, zegt De Boer dat probleem eigenlijk niet te kennen. Via werk-leertrajecten weet hij zich van instroom te verzekeren. ‘Veel van die jongens blijven hier hangen.’

Hoog op de agenda bij Eemshout Prefab staan momenteel plannen voor verdere robotisering van de productie. De Boer heeft zich aangesloten bij het project Region of Smart Factories om kennis op te doen over digitalisering van de fabriek.
De Boer: ‘Niet om een volautomatische fabriek te bouwen zoals VDM of Dijkstra Draaisma hebben gedaan. Zij zitten in de series voor grotere projecten. Wij doen meer in maatwerk. Wij voelen ons ook thuis bij de dorpsaannemers.’
Het Product
Wat: De prefab houtskelet-woning
Wie: Eemshout Prefab
Waar: Eemshaven
Aantal werknemers: 60
Cijfers: jaarlijks ruim 200 woningen en daken, omzet 2,2 miljoen.