CZ : 'borstkankerzorg Groningen kan beter'

GRONINGEN - Volgens zorgverzekeraar CZ kan in alle ziekenhuizen in de provincie Groningen de borstkankerzorg beter.
CZ is van mening dat de ziekenhuizen in Groningen te weinig routine aangaande deze zorg hebben. De vier ziekenhuizen, waaronder het Martini ziekenhuis en het UMCG, moeten het doen met het oordeel 'kan beter'. Belangrijkste criterium hierbij is het aantal borstoperaties dat is uitgevoerd. Als dat per ziekenhuis of per chirurg erg laag is, gaat CZ er van uit dat patiënten een hoger risico lopen.
Het Martiniziekenhuis is niet te spreken over het oordeel 'kan beter'. Volgens het Martiniziekenhuis hanteert CZ cijfers uit 2009, zonder rekening te houden met de huidige situatie.
CZ zorgt met de beoordeling van ziekenhuizen op borstkankerzorg opnieuw voor beroering bij de ziekenhuizen. Vorig jaar begon de verzekeraar met de ranglijst en oogstte toen een storm van kritiek, omdat er niet naar daadwerkelijke zorg werd gekeken, en dat is nu niet anders.
Het Martiniziekenhuis gaat daarom liever af op het oordeel van patiëntenorganisaties en andere zorgverzekeraars. Zo wordt er op gerekend dat van verzekeraar Menzis het 'topzorg predicaat' voor de borstkankerzorg wordt binnengehaald.