Archeologen vinden paardengraven en waterput in Bedum: 'Echt een feestje'

Opgravingen bij Bedum
Opgravingen bij Bedum © Elwin Baas/RTV Noord
Bij de sloop van een boerderij uit 1832 in Bedum zijn archeologen op verschillende vondsten uit de elfde en dertiende eeuw gestuit.
Niet alleen vond archeoloog André Pleszynski bij de opgravingen onder de boerderij messen en munten in de grond, hij stuitte daarnaast op een waterput en diergraven.

Echt een feestje

‘Deze vindplaats is echt een feestje voor archeologen. We waren net onder de grond, onder het beton. Toen kwamen we eigenlijk gelijk al bij een plek die archeologisch en historisch zeer waardevol is.’
De opgravingen bij Bedum zorgen voor enthousiaste archeologen

Intacte dierskeletten

Er liggen bijvoorbeeld veel diergraven. ‘Wat zo bijzonder is aan deze plek is dat er veel paarden liggen. Ook zijn de dierskeletten nog intact, dus ze zijn niet opgegeten. Waarschijnlijk zijn ze begraven omdat ze ziek waren. Net, toen jullie aan kwamen rijden, vonden we een kalf. En nu hebben we na een haal met de bak een hondengraf aangetroffen.’
De gevonden waterput
De gevonden waterput © André Pleszynski
Het meest bijzondere voorwerp dat tot dusver is gevonden is een waterput uit de dertiende eeuw. ‘Dat kunnen we zien door wat we in de put en in de opgravingen vinden.’ Deze waterput wordt gedocumenteerd en gedemonteerd, zodat-ie in de toekomst kan worden tentoongesteld.