Instellingen

Geen straf maar opname voor binnenrijden huis ouders

© Anja Otto

GRONINGEN - De 27-jarige man uit Marum die begin juni met zijn auto het huis van zijn ouders binnenreed, krijgt daarvoor geen straf. Hij moet van de rechter opgenomen worden in een psychiatrische inrichting.

Volgens de rechtbank heeft hij zich wel schuldig gemaakt aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar door een psychotische stoornis is de man volledig ontoerekeningsvatbaar. De rechtbank stuurt hem voor een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij een gevaar is voor zichzelf en de samenleving. Zonder een behandeling is de kans op gevaarlijk gedrag volgens de rechtbank veel te groot.

De man reed begin juni met grote snelheid in op de woning aan de Marktstraat in Marum. Zijn auto werd gelanceerd door een muurtje in de tuin en verdween in het huis. De ouders van de man kwamen met de schrik vrij, omdat ze in de achterkamer zaten. De zoon kampt al langere tijd met een ernstige psychische stoornis. Hij reed op het huis in omdat hij dacht dat zijn eigen moeder een gevaar was voor het hele gezin.