Schot in gezicht: justitie eist jaar cel en tbs na uit de hand gelopen overval

Omwonenden zien hoe de politie onderzoek doet aan De Boeg in Lewenborg
Omwonenden zien hoe de politie onderzoek doet aan De Boeg in Lewenborg © Martin Nuver/112Groningen
Justitie eist een gevangenisstraf van een jaar en een tbs-behandeling met dwangverpleging tegen een 19-jarige Stadjer. Hij zou begin vorig jaar betrokken zijn geweest bij een gewelddadige overval in de Groningse wijk Lewenborg, Daarbij werd een slachtoffer in zijn gezicht geschoten.
Zijn 23-jarige broer is ook verdachte maar het Openbaar Ministerie (OM) vraagt voor hem vrijspraak. Een derde verdachte is nog minderjarig. Zijn zaak werd dinsdag achter gesloten deuren besproken.

Gewonde vriend op achterbank

De politie kreeg op de avond van 15 januari een paniekerig telefoontje van een jonge automobilist die vertelde dat hij op weg was naar het politiebureau met een gewonde vriend op de achterbank en dat ze werden achtervolgd.
Inderdaad stopte er even later een Opel Astra voor het bureau, met daarin vier jongens. Een van de jongemannen bloedde hevig. Agenten verleenden eerste hulp. In het ziekenhuis bleek dat de jongeman in zijn gezicht was geschoten.

'Ineens was er heel veel bloed'

De mannen verklaarden dat ze die avond aan het 'chillen' waren in de auto aan De Boeg in Lewenborg. Ineens hoorden ze tikken op het raam en werden de portieren van de Opel opengetrokken. Een man met een bivakmuts zei tegen een van de vier: 'Geef me je tasje'.
De man achter het stuur raakte in paniek en gaf gas. Het slachtoffer verklaarde achteraf: 'Ik hoorde een schot, voelde een klap tegen mijn hoofd en er was ineens heel veel bloed.'

Hulzen met dna van verdachte

Na de schietpartij kwam de geruchtenmachine in Lewenborg op gang. Al snel kwamen de namen van beide broers en hun minderjarige vriend naar voren. Op de parkeerplaats werden hulzen gevonden met daarop het dna van de minderjarige medeverdachte.
Getuigen zagen dat de Opel Astra werd achtervolgd door een Volkswagen. De jongste broer had een Volkswagen op naam. Uit peilgegevens van de telefoon van de jongste broer blijkt dat hij en zijn minderjarige vriend de avond van de schietpartij samen waren. Ook onderschepte app-gesprekken zijn belastend voor de broers.

Net een dag op vrije voeten

De oudste broer heeft meerdere veroordelingen op zijn naam. Op het moment van de overval was hij net een dag vrij en liep hij in zijn proeftijd. De jongste broer is eveneens eerder veroordeeld. Deskundigen adviseren een gedwongen behandeling omdat ze vrezen dat de 19-jarige al te ver is weggegleden in het criminele circuit.

Broers claimen onschuld

De broers zeiden dinsdag dat ze onschuldig zijn en beriepen zich verder op hun zwijgrecht Het OM ziet geen direct bewijs tegen de oudste broer. 'Er zijn sterke aanwijzingen van zijn betrokkenheid, maar het wettige bewijs ontbreekt', aldus de officier van justitie.
Het OM vraagt daarom vrijspraak voor de oudste broer. In het geval van de jongste broer heeft het OM minder twijfels. Hoewel OM spreekt van een uit de hand gelopen overval, zou er geen sprake van poging tot moord of doodslag sprake zijn. Poging tot afpersing acht het OM wel bewezen.
Pleidooien van zijn behandelaars om op de jongeman jeugdstrafrecht toe te passen, veegt het OM van tafel. Een pedagogisch traject ziet het OM evenmin zitten, mede omdat de verdachte weigert inzicht te geven in zijn handel en wandel en zijn rol bij de overval.

'Gevoel van onbehagen'

'Deskundigen omschrijven hem als een berekenende en manipulatieve man die bij onderzoekers een gevoel van onbehagen oproept en een antisociale ontwikkeling doormaakt', citeert de officier van justitie deze deskundigen.
Het OM eist daarom behalve de gevangenisstraf ook een gedwongen tbs-behandeling. Twee slachtoffers eisen gezamenlijk 47.000 euro smartengeld en schadevergoeding.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.