Stad compenseert bezuinigingen van het Rijk uit eigen zak

GRONINGEN - De gemeente Groningen trekt zelf de portemonnee om een aantal Rijksbezuinigingen te compenseren. Ook is er genoeg geld voor grote projecten zoals de tram en het forum.
Dat staat in de begroting die het stadsbestuur vrijdagmiddag heeft gepresenteerd. De belangrijkste sectoren waar bezuinigingen gecompenseerd worden zijn cultuur, gesubsidieerde arbeid en veiligheid.
Daar staan extra bezuinigingen van enkele miljoenen tegenover. Die zullen vooral de eigen ambtelijke organisatie treffen, zegt wethouder van Financiën Karin Dekker.
Volgens Dekker kan Groningen gewoon doorgaan met uitvoering van grote projecten. Mocht de nood aan de man komen dan kan de stad zijn aandelen Enexis voor 35 miljoen euro overdoen aan de provincie.
Voor de bezuinigingen van het Rijk op gesubsidieerde arbeid heeft de stad ook een oplossing gevonden. Het meerendeel van de 1500 banen wordt ondergebracht bij bedrijven. Voor 200 banen trekt de gemeente zelf geld uit. Mensen die erin slagen zelf een baan te vinden krijgen een premie van 1200 euro.