FC Groningen wint eerste echte test in de voorbereiding van Go Ahead Eagles

Leandro Bacuna was in Zutphen weer in het shirt van FC Groningen te zien
Leandro Bacuna was in Zutphen weer in het shirt van FC Groningen te zien © Stefan Bleeker/RTV noord
FC Groningen heeft woensdagmiddag in Zutphen een besloten oefenwedstrijd met 3-1 gewonnen van Go Ahead Eagles. Daleho Irandust, Luciano Valente en Tomas Suslov waren trefzeker. Het was de eerste serieuze krachtmeting van de voorbereiding voor de ploeg van Dick Lukkien na oefenzeges tegen VV Annen (2-0) en Onstwedder Boys (11-0).
Vanwege veiligheidsredenen moest de wedstrijd op sportcomplex Hanzepark van AZC Zutphen achter gesloten deuren worden gespeeld. Het duel was een weerzien met Dennis van der Ree, de trainer die vorig seizoen met FC Groningen degradeerde, vertrok en dit seizoen assistent-trainer is van de ploeg uit Deventer.
Bij FC Groningen kon Lukkien niet beschikken over doelman Michael Verrips, die zaterdag voor het eerst na zijn blessure weer in actie komt. Kevin van Veen, Laros Duarte en Isak Määttä waren vanwege fysieke ongemakken evenmin beschikbaar.
Lukkien: 'Ik heb een hoop goede dingen gezien in de voorbereiding'

Goed van start

De Trots van het Noorden kwam goed uit de startblokken en had in de openingsfase de leiding moeten nemen via Thom van Bergen, die in de basisformatie de voorkeur kreeg boven Romano Postema. De 19-jarige aanvaller uit Haren stuitte echter op doelman Erwin Mulder.
Even later was het wel raak voor FC Groningen dankzij een prachtige goal van Daleho Irandust. De Zweed scoorde in de vorige twee oefenwedstrijden ook al op prachtige wijze en herhaalde dat kunststukje in Zutphen. Vanaf de rand van het doelgebied krulde Irandust de bal achter Mulder. Vlak voor rust moest hij zich met een blessure laten vervangen door Tomas Suslov.
Net toen de Groningers dachten te gaan rusten met een minieme voorsprong, kwam Go Ahead Eagles op gelijke hoogte na een foutje van Marco Rente. De centrale verdediger liet de bal van zijn voet springen, waardoor aanvaller Isac Lidberg kon profiteren. Hij schoot de bal vanaf zo'n zestien meter kiezelhard achter Hidde Jurjus.
Een spelmoment uit het oefenduel tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles
Een spelmoment uit het oefenduel tussen FC Groningen en Go Ahead Eagles © Stefan Bleeker/RTV Noord

FC Groningen verzuimt meer te scoren

In de tweede helft stuurde Lukkien veel nieuwe spelers het veld in. Dat kwam het niveau, in tegenstelling tot de vorige oefenwedstrijden, ten goede. In ieder geval kreeg FC Groningen meer mogelijkheden om tot scoren te komen.
Luciano Valente schoot FC Groningen vijf minuten na rust weer op voorsprong, maar daarna had er meer gescoord moeten worden. De eerder genoemde Suslov en Postema, maar ook verdediger Daniël Beukers moesten allemaal hun meerdere erkennen in de sluitpost van de Deventenaren.

Terugkeer Bacuna

Na een uur spelen maakte Leandro Bacuna zijn onofficiële rentree voor FC Groningen. De transfervrije middenvelder traint op eigen verzoek mee met de club waarvan hij de volledige jeugdopleiding doorliep. De 31-jarige Stadjer speelde in het verleden 109 officiële wedstrijden in het groen-wit, waarna hij een transfer naar Aston Villa maakte. Na avonturen bij Reading, Cardiff en Watford is hij in ieder geval even terug op het oude nest.
Bacuna: 'Ik had een trainingsplekje nodig, en waar beter dan thuis?'
Wellicht had Go Ahead Eagles-doelman Mulder ondertussen te veel zelfvertrouwen gekregen na zijn goede reddingen, want vijf minuten voor tijd ging hij opzichtig in de fout. Suslov mocht van een meter of 25 aanleggen voor een vrije trap, schoot door het midden en zag de bal tot ieders verbazing achter Mulder belanden. Daarmee werd de eindstand van het oefenduel bepaald op 1-3.
FC Groningen traint de rest van deze week in Epe, waar een trainingskamp is belegd. Zaterdag volgt een oefenduel tegen het Belgische Deinze.
Bekijk hier de samenvatting:
Samenvatting FC Groningen - Go Ahead Eagles
Opstelling FC Groningen eerste helft:
Jurjus; Van Gelderen, Balker, Rente, Peersman; Schreuders, Krüger, Pelupessy; Irandust, Van Bergen en Oratmangoen

Opstelling FC Groningen tweede helft:
Jurjus; Beukers, Blokzijl, Musampa, Prins; Pelupessy (59. Bacuna), Krüger (59. Turay), Valente; Suslov, Postema en Oratmangoen (59. Slor)