'Website gemeente De Marne lek'

LEENS - De website van gemeente De Marne is, net als zo'n 50 andere gemeenten, zeer gemakkelijk te kraken. Dat concluderen journalisten van GeenStijl en Webwereld. Op de servers vonden ze zeer gevoelige informatie, waaronder DigiD-gegevens.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft de beheerders van de websites gevraagd de sites zo snel mogelijk uit de lucht te halen.
Naast De Marne constateerden GeenStijl en Webwereld lekken bij 49 andere gemeenten en gemeentelijke diensten. De diverse sites bleken te draaien op een oude Windows-versie. Daardoor zou het mogelijk zijn om gevoelige informatie op te halen en om gegevens te wissen. Er bleken zelfs DigiD-gegevens te vinden, waardoor kwaadwillenden namens een ander rechtsgeldige aanpassingen zouden kunnen doen.
Volgens burgemeester Koos Wiersma van de gemeente De Marne gaat het waarschijnlijk om een oude versie van de website, die al niet meer in gebruik was. Uit voorzorg zijn beide sites zondagochtend offline gehaald.
Ook de gemeente Borger-Odoorn heeft de site offline gezet. Volgens burgemeester Marco Out is de beschuldiging van GeenStijl en Webwereld onterecht, maar is de maatregel uit voorzorg genomen.