Explosie in Herestraat heeft link met schietpartijen Winschoten en Pekela

De gevolgen van de explosie aan de Herestraat
De gevolgen van de explosie aan de Herestraat © RTV Noord
De schietpartijen in Winschoten en Oude Pekela van de afgelopen week en de explosie deze week in de Herestraat in Groningen hebben allemaal met elkaar te maken. Alles komt voort uit een ruzie op een terras in Winschoten.
De oorsprong van het conflict is een week oud. Op een terras bij een ijssalon aan de Venne in Winschoten ontstaat donderdagmiddag 6 juli een confrontatie tussen twee groepen. Een vechtpartij mondt uit in een steekpartij. Een 29-jarige man uit Winschoten is het slachtoffer.

Twee groepen uit Winschoten

Bij het conflict in Winschoten zijn twee groepen betrokken. Beide hebben banden met het criminele circuit. Het slachtoffer uit Winschoten komt uit een van de groepen. Diezelfde dag gaat ‘zijn groep’ verhaal halen bij de persoon die gestoken zou hebben.
Die confrontatie op donderdagavond mondt uit in twee schietpartijen in korte tijd. De eerste is volgens de politie rond 21.00 uur aan de Transportbaan in Winschoten, de tweede anderhalf uur later aan de Papierbaan. Bij de schietincidenten raken twee mannen gewond. Ze worden allebei in hun been geschoten.
De politie zegt op dat moment dat nog niet duidelijk is of er een link is tussen de twee schietpartijen. Meerdere bronnen bevestigen aan RTV Noord dat dit wel het geval is en dat er ook een link is met de steekpartij een dag eerder, de schietpartijen in Oude Pekela en de explosie in Groningen.
Hulpdiensten in Winschoten na de schietpartij op 6 juli
Hulpdiensten in Winschoten na de schietpartij op 6 juli © 112 Groningen

Verkeerde panden beschoten

Een van de betrokkenen bij de ruzie op het terras woont in Oude Pekela. In de Veerstraat wordt maandagochtend in alle vroegte een woning beschoten. Een kapsalon aan de Feiko Clockstraat in Oude Pekela is diezelfde ochtend ook beschoten. Niemand raakt daarbij gewond. Achteraf blijkt dat de verkeerde panden beschoten zijn. De mensen die hier wonen en werken zouden niets met het conflict te maken hebben.
Aan het Marktplein in Winschoten worden woensdag bovendien kogelgaten gevonden in ramen van een sportcafé. Wanneer het café precies is beschoten, is niet duidelijk. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt besluit na overleg om het beschoten sportcafé een maand te sluiten. Dat is de eigenaar van het pand donderdag verteld.

Explosie in Stad

Het conflict beperkt zich de eerste dagen tot Oost-Groningen. En dan is er in de nacht van dinsdag op woensdag ineens een explosie bij een schoonheidssalon aan de Herestraat in Groningen. De politie vindt spullen die 'mogelijk te maken hebben met de explosie', aldus een woordvoerder.
Op camerabeelden is de kracht van de explosie te zien. Vervolgens breekt er brand uit, maar niemand raakt gewond. Bronnen bevestigen dat een bekende van een van de betrokkenen van de ruzie in Winschoten werkt bij de schoonheidssalon aan de Herestraat. De politie doet daar verder onderzoek naar.
Politie in de Veerstraat in Oude Pekela
Politie in de Veerstraat in Oude Pekela © Persbureau Meter

Angst bij inwoners

Inmiddels circuleren berichten op sociale media over een dreigende escalatie tijdens de Nacht van Winschoten. De beide groepen zouden dat moment aan willen grijpen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan het conflict. Dit zorgt voor onrust onder de bevolking. Er gaan stemmen op om de Nacht van Winschoten helemaal niet door te laten gaan.
Burgemeester Sikkema is daarover in overleg met de politie. Die geeft uiteindelijk een advies aan de burgemeester over de veiligheidssituatie. Sikkema hakt dan een knoop door over het al dan niet doorgaan van de Nacht van Winschoten, die vrijdagavond om 20.00 uur moet beginnen.

‘Robuust rechercheteam’

Een woordvoerder van de politie laat verder weten ‘een robuust rechercheteam’ op de zaken in Oost-Groningen en de explosie in de Herestraat te hebben. ‘We nemen dit heel serieus en hoog op.’ De politie kan niet in details treden, omdat het onderzoek nog loopt. Er zijn volgens de politie nog geen aanhoudingen verricht.