Nacht van Winschoten afgelast na reeks geweldsincidenten

De Nacht van Winschoten in 2015
De Nacht van Winschoten in 2015 © RTV Noord
De gemeente Oldambt heeft een streep gezet door de Nacht van Winschoten. Reden hiervoor zijn de geweldsincidenten die de afgelopen weken in en rondom Winschoten plaatsvonden.
'De incidenten van afgelopen tijd zijn heftig', zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. 'Daarom heb ik mij veelvuldig bij laten praten door politie en het Openbaar Ministerie (OM). Op basis van die informatie heb ik besloten om de Nacht niet door te laten gaan.'
Op zowel vrijdag als zaterdag zijn er geen livemuziek of andere activiteiten op het Marktplein. De kermis stopt beide dagen om 20.00 uur, de horeca is tot maximaal 02.00 uur geopend. 'Ontzettend zuur voor de organisatie. Ze hebben zich ingezet om dit jaar weer een grootse Nacht neer te zetten, maar de veiligheid staat voorop', aldus de burgemeester.

Maatregelen

Op de twee dagen worden 'stevige' maatregelen genomen, laat de gemeente weten. 'De politie heeft toestemming gekregen om binnen het aangewezen veiligheidsrisicogebied iedereen te fouilleren. Ook wordt op en rond het Marktplein zowel vrijdag- als zaterdagnacht cameratoezicht ingezet.'

Geweldsincidenten in Winschoten, Pekela en Stad

Het is al een week onrustig in Winschoten en omstreken. Op een terras bij een ijssalon aan de Venne in Winschoten ontstaat donderdagmiddag 6 juli een confrontatie tussen twee groepen, waarbij een 29-jarige man uit Winschoten het slachtoffer wordt van een steekpartij.
Een reeks aan incidenten volgt, die zich niet beperkt tot Winschoten. Diezelfde avond vinden twee schietpartijen plaats aan de Transportbaan en de Papierbaan in Winschoten, op maandag worden een woning en een kapsalon in Oude Pekela beschoten en in de nacht van dinsdag op woensdag vindt een explosie plaats bij een schoonheidssalon aan de Herestraat in Stad.

Situatie Markplein

Op het Marktplein, waar vrijdag en zaterdag de Nacht van Winschoten plaats zou vinden, zijn woensdag kogelgaten aangetroffen in de ramen van een sportcafé en een dag later, donderdagochtend, probeerden 'twee jongens' een pand op het Marktplein te beschieten, maar slaagden daar niet in.
Het sportcafé is voor een maand gesloten. 'Dat maakt dat er rust ontstaat rondom die plek. De sluiting is bedoeld om herhaling te voorkomen', aldus de gemeente.
'Inwoners horen en zien veel over deze incidenten', zegt burgemeester Sikkema. 'De berichten komen in appgroepen en op andere sociale media in hoog tempo voorbij. Maar let wel op, niet alles klopt en het nieuws gaat door het veelvuldig delen ook een eigen leven leiden.'