Asielzoekerscentrum Musselkanaal blijft tot medio 2025 open

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal
Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal © Martin Drent/RTV Noord
Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal blijft tot en met augustus 2025 voor alle 430 bewoners open. Dat heeft het gemeentebestuur van Stadskanaal besloten.
Al sinds de jaren negentig staat er een azc in Musselkanaal. In 2019 ging het dicht, maar een jaar later werd het weer geopend. Toen is afgesproken dat het drie jaar open zou blijven - tot eind 2023.
Toen vorig jaar bleek dat er weer veel behoefte was aan opvang van vluchtelingen en asielzoekers, verzocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de gemeente om langere openstelling.

Helft bewoners naar Stadskanaal

Het gemeentebestuur heeft nu besloten dat het azc in Musselkanaal mag openblijven. Wel wil de gemeente dat de helft van de bewoners op een later moment verhuist naar een nieuwe locatie in Stadskanaal.
Daarmee zouden er ongeveer 215 bewoners achterblijven in Musselkanaal. Ook voor hen komt er op termijn een nieuw gebouw.

Twee jaar nodig

De zoektocht naar een pand in Stadskanaal verloopt tot op heden niet makkelijk. Volgens de gemeente zijn er weinig gebouwen en terreinen beschikbaar die groot genoeg zijn om dienst te doen als asielzoekerscentrum. Daarbij speelt mee dat de gemeente het azc graag dicht bij scholen, winkels en andere voorzieningen wil huisvesten.
Wethouder Ingrid Sterenborg verwacht nog zeker twee jaar nodig te hebben voordat in Stadskanaal een nieuw azc de deuren kan openen. De locatie in Musselkanaal mag daarom van de gemeente tot en met augustus 2025 open blijven.

Inloopbijeenkomst

De gemeente organiseert maandagavond 17 juli vanaf 19.30 uur een inloopbijeenkomst voor belangstellenden over de plannen. Die wordt gehouden in het azc in Musselkanaal.