Made in Grunn: ‘We zijn tegenwoordig innovatief en willen voorloper zijn’

Ze staan in menig cafetaria en patatkraam: de sauspompen van Bereila in Bedum. Al ruim vijftig jaar vinden de roestvrijstalen pompen met saustuiten hun weg in Nederland en daarbuiten om mayonaise en sauzen op patat en snacks te doen. Iets nieuws is de elektronische pomp.
Van oudsher is Bereila een traditioneel maakbedrijf. Vijftien man personeel. Een aantal met lange dienstverbanden en tegenwoordig ook vrouwen. Gekleed in blauwe overalls spat de werkvreugde en het plezier er vanaf. Of ze nu aan het lassen zijn, of dispensers inpakken.
Made in Grunn: op bezoek bij Bereila
Martin Poelhorst is bijna zes jaar directeur en belandt daar via moederbedrijf de Asept Group uit Zweden. Poelhorst praat heel bevlogen over het bedrijf aan de Industrieweg en sinds zijn komst is naast structuur brengen een van de taken geweest om de bekendheid van Bereila te vergroten. Dat lukt aardig. Financieel ontwikkelen de resultaten zich de afgelopen jaren gunstig.
Meer innoveren
Daarnaast is het doel om te veranderen van traditioneel behoudend naar meer innoveren om in te spelen op ontwikkelingen in de markt. ‘Het personeel zat te wachten op vernieuwing en verandering. Ze zijn trots en vakbekwaam, die met liefde aan de producten werken die ze maken.’

Er zijn veel sausdispensers op de markt, maar pompen van roestvrijstaal is iets waar het Bedumse bedrijf onderscheidend in is. De nieuwste uitbreiding in het assortiment is de elektrische sauspomp. Een noviteit die tegemoet komt aan twee aspecten. Geen fysieke belasting en een gecontroleerde dosering. Met twee knopjes, voor grote en kleine porties.
Een andere toevoeging is de zogeheten volgschijf. Het mechanisme van de pomp drukt in de emmer een schijf langzaam naar beneden net zolang tot de bodem bereikt is en bijna alle saus uit de emmer gepompt is.
Wat we horen is dat vooral jong personeel moeite heeft met het geven van de juiste dosering
‘Als je de hele dag kracht voor het pompen uit je schouder moet halen voel je dat wel hoor, en wat we horen is dat vooral jong personeel moeite heeft met het geven van de juiste dosering op patat of snack’, constateert Poelhorst, die deze toepassing zelf bedacht heeft.
Bovenkant van de markt
Het is echt voor de bovenkant van de markt, zegt de in Sappemeer geboren directeur. ‘Kijk, de elektrische motor die erin zit, hadden we al. Toen dacht ik: als het lukt om er knoppen op te krijgen dan is het toepasbaar, maar er hangt wel een prijskaartje aan.’
Het type motor is in een systeem gebouwd voor onder een toonbank, maar is ook los te gebruiken. De automatische dispenser is tijdens de afgelopen horecabeurs Horecava begin dit jaar in Amsterdam geïntroduceerd en is inmiddels te koop voor de snackbranche.

Het conceptuele idee ligt al vier jaar op de plank, maar het komt er niet van om er mee aan de slag te gaan. ‘We hebben het in een paar maanden uitontwikkeld. Ik heb veel contact met klanten in de regio en Milano Waterloo van de Belg Waterloo in Groningen, heeft er een jaar aan meegewerkt. De dispenser hield zich goed en toen dacht ik: hier kunnen we ons geen buil aan vallen.’
Ik heb van deze dispenser in België ooit wel eens een prototype gezien, maar verder nergens
Poelhorst verwacht er veel van, omdat hij merkt dat de vraag naar automatische toepassingen toeneemt. ‘Vanwege het gemak, de constante kwaliteit, minder verspilling en betere ergonomie voor de medewerker.’ Zo snijdt het mes aan vier kanten.
Bijna nergens
De hoop is om een paar honderd per jaar te verkopen. En deze toevoeging past bij het type onderneming wat Bereila wil zijn. ‘We zijn tegenwoordig innovatief en willen voorloper zijn in het bedenken van toepassingen. Ik heb van deze dispenser in België ooit wel eens een prototype gezien, maar verder nergens.’
Het product
Wat: elektronische sausdispenser
Wie: Bereila
Waar: Bedum
Aantal werknemers: 15
Productie: Ongeveer 25.000 sausdispensers per jaar
Wat: elektronische sausdispenser
Wie: Bereila
Waar: Bedum
Aantal werknemers: 15
Productie: Ongeveer 25.000 sausdispensers per jaar