Oh heerlijke ambities

Wat een feestelijke week! FC Groningen wordt kampioen. Dat hebben we nog nooit eerder gehoord natuurlijk. Maar nu is de ambitie duidelijk door de belangrijkste voetbalclub van het Noorden uitgesproken. Doorstoten naar de top van Nederland.
En nee, als we heel nauwkeurig de uitspraken napluizen heeft niemand gezegd dat de FC ook daadwerkelijk kampioen wordt. Maar de voorwaarden om over niet al te lange tijd als eerste te eindigen worden wel steeds verder gerealiseerd. Een kniesoor trouwens die let op wat door wie nou precies is geroepen.
Veel belangrijker is de uitgesproken ambitie. Niet meer genoegen willen nemen met de positie van leuke middenmoter; de beste willen zijn. Niet het zijn, maar het willen zijn. En als je het wilt zijn, waarom zou je het niet zeggen?
Wat het uitspreken van dergelijke ambities betreft hebben wij Groningers natuurlijk een wat bescheiden profiel, om het voorzichtig uit te drukken. Mensen die niet uit het Noorden komen willen zich nog wel eens verbazen over ons al dan niet vermeende minderwaardigheidscomplex ten opzichte van het westen. Het wordt in elk geval vaak opgemerkt, dus een kern van waarheid zal er wel inzitten.
Ook bij RTV Noord horen we geregeld van ons publiek dat er een gekrenkte houding is ten opzichte van de Randstad, waar “de hoge heren maar over ons beslissen”. Misschien zit er iets in, in denk het zelf van wel eigenlijk. De vraag is of we ons daar al te veel van moeten aantrekken. Het is zo zonde van de energie.
Veel prettiger is het om onze eigen ambities te koesteren. Werken naar een doel dat ver weg lijkt is positief. FC Groningen moet kampioen (kunnen) worden in het komende decennium. En daar gaan we vanaf nu aan werken. Ieder op zijn eigen manier maar wel met dat doel. Wees eerlijk, het is toch veel optimistischer dan het uitgangspunt dat we “toch nooit tegen het grootkapitaal van Ajax en Philips” op kunnen?
Bij RTV Noord willen we de beste regionale omroep van Nederland zijn. Qua kijk- en luistercijfers zijn we dat ook maar de kwaliteit van onze programma’s kan altijd beter. En dat bedoelen we positief. Elke dag werken we aan die ambitie, die we met vallen en opstaan proberen te realiseren. Niet om Nederland te laten zien dat we wel wat kunnen hier maar omdat we vinden dat Groningers recht hebben op een hele goede regionale omroep. Net als op een landskampioen voetbal. Eindelijk.