Verscherpte controles op bestelverkeer

GRONINGEN - Met ingang van komende maandag gaat de politie scherp controleren op bestelverkeer. Aanleiding voor deze extra aandacht is het het feit dat bestuurders van bestelbusjes relatief vaker ongevallen veroorzaken dan andere bestuurders.
Ook komen er bij de politie regelmatig klachten binnen over gevaarlijk rijgedrag van bestuurders van bestelauto’s. De politie zal zowel opvallend als onopvallend gaan controleren op onder meer op autopapieren, de technische staat van de auto en de lading. Daarnaast houdt de politie extra toezicht op het rijgedrag van de bestuurders.
Een voorlichtingscampagne en de controles moeten bijdragen aan een lagere betrokkenheid van de bestelwagens bij ongevallen. Ook moet het rijgedrag van bestelautochauffeurs door deze actie er op vooruit gaan.
In de periode 2005-2009 was bestelverkeer bij 17,5% van de ongevallen in de provincie Groningen betrokken. De meeste ongevallen met bestelverkeer vonden plaats in de gemeente Groningen (204), Stadskanaal (42), Hoogezand-Sappemeer (29), Oldambt (28) en Veendam (25).
De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zegt dat ongevallen met bestelbusjes en vrachtwagens ook mede veroorzaakt worden doordat andere weggebruikers te weinig rekening houden met speciale aspecten van deze voertuigen. Zo beseffen veel mensen bijvoorbeeld niet dat ze zich in de dode hoek van een bestelbus bevinden, dat een vrachtauto kan uitzwenken of dat de bestuurder van een bestelauto maar beperkt zicht heeft.