Instellingen

OM: 'Stagiaire spil in overval op tabakszaak'

© Archieffoto

GRONINGEN - Een 21-jarige stagiaire van tabakszaak Homan in Groningen heeft een belangrijke rol gespeeld in een nep-overval op de zaak vorig jaar mei. Dat stelt het Openbaar Ministerie, dat een werkstraf van 240 uur tegen haar eist.

Volgens het OM gaf de vrouw allerlei informatie over de beveiliging van de zaak en de te halen buit door aan een 20-jarige schoolgenoot. Die kwam vervolgens op 20 mei met een kennis langs in de zaak. De stagiaire stond op dat moment zelf achter de toonbank en gaf het geld uit de kassa aan de twee overvallers. Die gingen er vandoor met ruim 1700 euro. De stagiaire deed volgens justitie daarna een valse aangifte van beroving bij de politie.

De man die de nep-overval daadwerkelijk pleegde, hoorde vrijdag ook 240 uur werkstraf tegen zich eisen. De derde verdachte moet als het aan justitie ligt tien maanden de cel in. Hij wordt ook verdacht van een zware mishandeling op het Centraal Station.

De stagiaire zelf ontkent bewust mee te hebben gewerkt aan de overval. Zij geeft toe dat er gepraat is over een overval, maar zij dacht dat haar schoolgenoot een grapje maakte en had niet verwacht dat hij daadwerkelijk tot de beroving over zou gaan.

De schoolgenoot legde wel een bekentenis af. Hij had schulden en probeerde op deze manier snel uit de geldzorgen te komen. De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.