Wetenschappers onderzoeken ecosysteem K.P. Zijlbad
Wetenschappers onderzoeken ecosysteem K.P. Zijlbad
GRONINGEN - Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar de diersoorten die in het K.P. Zijlbad in Loppersum voorkomen.
Het openluchtbad is gevuld met zout water dat afkomstig is van een bron op 112 meter diepte. Het viel biologen van de universiteit bij een eerder onderzoek op dat het K.P. Zijlbad eigenlijk een uniek binnenmeer is met een verbazingwekkend grote hoeveelheid planten en dieren. In het huidige onderzoek wordt onder meer de rijkdom aan soorten in kaart gebracht.
Opmerkelijk is dat de flora en fauna in het bad een sterke overlevingskracht lijken te hebben. Na het zwemseizoen wordt het openluchtbad leeggepompt, maar toch zijn de garnaaltjes er iedere volgende zomer weer. Deze overlevingskracht van de dieren in het K.P. Zijlbad kan ook kennis opleveren over het wereldwijde probleem van de ongewenste verspreiding van bepaalde dier-en plantensoorten.
Mocht uit het onderzoek blijken dat het K.P. Zijlbad een uniek ecosysteem is dat belangrijke informatie kan opleveren, dan kan dat helpen het bad te behouden. Vanwege bezuinigingen wil de gemeente Loppersum het bad namelijk sluiten of privatiseren. Maar daar zijn de inwoners van Loppersum fel tegen.